„Beverli Hils 90210“ – deset godina mature

Jedna od najpoznatijih tinejdžerskih serija, „Beverly Hills 90210“, zvanično je prestala da se snima sredinom 2000. godine. Domaća publika nije imala prilike da gleda sve segmente te serije tako da se ona mnogo ranije završila za naše gledaoce.

Serija je nastala kao eksperiment filmskog giganta „20th Century Fox“ s emitovanjem televizijskog programa. Tako je stvorena mreža „Fox“, koja je danas ravnopravni konkurent mnogo starijim TV mrežama kao što su ABC, NBC i CBS.

„Beverli Hils“ je emitovan punih deset godina, ali se u njemu ipak mogu uočiti dva potpuno različita perioda. Istinski ljubitelji serije smatraju da je samo prvi deo, dok su likovi pohađali srednju školu, pravi. Svaka epizoda u tom periodu bila je zasebna priča, a teme su uglavnom bile problemi s kojima se tinejdžeri suočavaju u stvarnom životu: seks, droga, sida, smrt, rasizam, trudnoća.

Kada su Brendon, Dilan, Keli, Dejvid i Dona postali studenti, serija se pretvorila u najteži oblik dosadne sapunice. Kako to obično biva sa serijama Arona Spelinga, radnja se vrti do 100 i nazad, gušeći publiku neinventivnošću i stalno istim zapletima. Setite se samo serije „Melrose Place“, koja je potekla iz „Beverli Hilsa“ – ona se na kraju prikazivanja (1992-1999) pretvorila u sapunicu goru nego one španske.

U vreme najveće popularnosti „Beverli Hilsa“ seriju je pratilo više od 20% američke tinejdžerske populacije, dok je drugi deo serije pratilo manje od osam miliona gledalaca.

Da je srednjoškolski deo serije bitniji za njen imidž, pokazuje i činjenica da su producenti tri godine posle spuštanja poslednje klape odlučili da ponovo okupe celu ekipu u specijalnoj emisiji povodom deset godina mature. U TV filmu koji je izašao ovog leta, pored obaveznog Brendona (Džejson Pristli; Jason Priestley), Dilana (Luk Peri; Luke Perry), Keli (Dženi Gart; Jennie Garth), Andree (Gabrijela Karteris; Gabrielle Carteris) i Stiva (Ijan Ziring; Ian Ziering), pojavila se i Brenda (Šanen Doerti; Shannen Doherty), koja je bila odsutna u drugom delu serije i čiji je lik čak bio elektronski zamućen u retrospektivnoj emisiji iz 1996. godine.

Zanimljivo je da su se u ovom specijalu pojavili glumci koji su igrali gospodina i gospođu Volš, kao i glumac koji je igrao Neta, vlasnika kafića u kom se društvo okupljalo. Čudno je što se u emisiji nije mogla videti Tori Speling (Tori Spelling), koja je igrala Donu Martin, kao ni Brajan Ostin Grin (Brian Austin Green), koji je igrao Dejvida Silvera.

  • Koristan link za sve zainteresovane za ovu emisiju:
Beverly Hills 90210: 10-Year High School Reunion (2003) (TV)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.