Počelo snimanje filma „Karaula“

Snimanje dugometražnog igranog filma „Karaula“ reditelja Rajka Grlića počelo je 10. maja 2005. godine na autentičnim lokacijama Bitolja i Nacionalnog parka „Galičica“ iznad Ohridskog jezera na makedonsko-albanskoj granici. Posle raspada Jugoslavije, „Karaula“ predstavlja prvi zajednički kulturni projekat u kome učestvuju sve republike koje su bile u sklopu Jugoslavije. Zahvaljujući reputaciji velikog autora, kao i učešću nekih od najboljih jugoslovenskih glumaca, ovaj film ima značajnu ulogu za kinematografije svih bivših jugoslovenskih republika.

Film su finansijski podržali: Ministarstvo kulture i sporta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturu Republike Makedonije, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Filmski Sklad iz Slovenije, Makedonska radio-televizija, Hrvatska radio-televizija, Federalna televizija BiH, što dovoljno govori o činjenici da je ovaj film spojio ono što je jako dugo bilo nespojivo.

Scenario za film „Karaula“ napisali su Ante Tomić i Rajko Grlić na osnovu Tomićeve novele „Ništa nas ne može iznenaditi“. Glavne uloge tumače: Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić i Verica Nedeska-Trajkova. Kompozitor muzike za film je Goran Bregović, Slobodan Trninić je direktor fotografije, a montažer je Andrija Zafranović.

„Karaula“ je komedija koja govori o našoj prošlosti bez nostalgije i mržnje. To je komična priča o ljudima koji su na pragu tragedije. Radnja je smeštena u 1987. godinu i odvija se u karauli na makedonsko-albanskoj granici. SFRJ broji svoje poslednje dane, iako to zapravo još uvek niko ne shvata, a možda i ne želi da shvati.

Neobičan slučaj unosi nemir u svakodnevni vojnički život: frustrirani i večito pijani poručnik Safet Pašić oseća neobičan bol na „privatnom mestu“. On poziva jedinog doktora među vojnicima, Sinišu, koji u diskreciji dijagnosticira polnu bolest. Pokušavajući da pronađe način da sakrije svoju neprijatnu situaciju, a još više da bi izbegao odsustvo zbog bolesti, Pašić objavljuje stanje opasnosti na granici tvrdeći da se albanska armija sprema za napad. Burleska se pretvara u ratnu psihozu, vojnici kopaju rovove. Pašić je izgubio kontrolu i iz dana u dan sve je gori. Siniša je umešan u opasnu ljubavnu avanturu, a njegov najbolji prijatelj, Ljuba Lalović, čvrsto odlučuje da napusti vojsku. Cela situacija polako izmiče kontroli…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.