U trendu

Britanski muzej: Član osoblja otpušten pošto je otkriveno da muzejski predmeti nestaju

Britanski muzej je saopštio da je jedan član njegovog osoblja otpušten i protiv njega je angažovana policija pošto je utvrđeno da su nestali, ukradeni ili oštećeni predmeti koji datiraju čak iz 15. veka pre nove ere.

Uprava je naredila da se proveri sigurnost muzeja i sprovede akcija za vraćanje muzejskih predmeta.

Među nestalim predmetima su i zlatni nakit i nakit od poludragog kamena i stakla od 15. veka pre nove ere, do novijih predmeta iz 19. veka. To su mali predmeti koji su se čuvali u magacinu i nisu skoro izlagani.

Londonske vlasti pokrenule su istragu.

Direktor Britanskog muzeja Hartvig ​​Fišer izjavio je po nestanku predmeta da je Muzej odlučan da stvari ispravi, a predsednik Muzeja Džordž Ozborn rekao da je to povod za uvođenje novog koncepta tog muzeja, na čemu se već radi.

„Ovo je veoma neobičan slulaj. Znam da govorim u ime svih kolega kada kažem da izuzetno ozbiljno shvatamo zaštitu svih stvari o kojima brinemo“, rekao je Fišer.

Britanski muzej postoji 264 godina i jedna je od glavnih londonskih turističkih atrakcija.

U kolekciji Muzeja su, između ostalog, Kamen iz Rozete koji je bio ključ za dešifrovanje egipatskih hijeroglifa, svici kineske poezije iz 12. veka i maske starosedelaca Kanade.

Ali, države, društva, zajednice i ustanove širom sveta zahtevaju da londonski muzej vrati predmete od istorijskog značaja koji su im odneti tokom ere Britanske imperije. Najpoznatiji takvi slučajevi su delovi Partenona s atinskog Akropolja i bronzani predmeti iz Benina, zemlje u zapadnoj Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar