Brus Li

Rođen je kao Lee Jun Fan 27. novembra 1940. godine u San Francisku. Njegova porodica je došla u Kaliforniju godinu dana pre no što se rodio, jer je njegov otac, operski pevač iz Hong Konga, tamo imao turneju. Godine 1941. porodica se vraća u Hong Kong.

Majka ga je zvala Brus, što je na njihovom tradicionalnom jeziku značilo „najjači“. Svoje prvo pojavljivanje na filmu Brus Li je imao sa samo tri meseca, kada je sa majkom bio statista u jednom filmu. Svoju filmsku „karijeru“ iz detinjstva nastavio je u Hong Kongu, igrajući sporedne uloge u još dvadesetak filmova. Kao tinejdžer, postao je član ulične bande i da bi usavršio svoje borilačke sposobnosti, koje su mu tada bile i te kako potrebne, počeo je da trenira kung fu.

Godine 1959. majka ga šalje prijatelju u Sijetl, jer je imao velikih problema sa policijom zbog članstva u bandi. U Americi je završio srednju školu i upisao fakultet, koji je ubrzo napustio. Tokom studija je podučavao prijatelje wing chun kung fu veštini, koju je usavršio u Hong Kongu. Na studijama je upoznao i Lindu Emeri, sa kojom se oženio 1964. godine.

Po napuštanju fakulteta, otvara svoju privatnu školu kung fua u Sijetlu, a kada se sa suprugom odselio u Los Anđeles, otvara još dve privatne škole. U škole je postepeno uvodio i veštinu pod nazivom džet kun do.

Status slavne ličnosti stekao je ulogama u kung fu filmovima, gde je uglavnom imao glavne uloge u kojima je pokazivao savršenstvo umetnosti borilačkih veština. Filmovi „Pesnica gneva“ i „Kineska veza“ predstavljaju njegova najveća ostvarenja. U Hong Kong se vraća sa porodicom 1971. godine, a tada je već imao dvoje dece – Brendona i Šenon.

U Hong Kongu je, kao velika zvezda i u Americi i u Aziji, osnovao sopstvenu producentsku kuću, koja je zabeležila nekoliko dobrih ostvarenja u prve dve godine. Međutim, Brus Li iznenada umire 1973. godine. Zvanični uzrok njegove smrti, bar prema izveštaju sa autopsije, bilo je oštećenje mozga prouzrokovano reakcijom organizma na lek koji je pio zbog povrede leđa koju je zadobio na treningu. Međutim, njegovi mnogobrojni obožavaoci i dalje veruju da je zapravo ubijen.

Sličnu sudbinu doživeo je i njegov sin Brendon, koji je ubijen na snimanju filma. Naime, u njega je, prilikom snimanja jedne scene, pucano pravim metkom umesto praznim, iz još uvek nerazjašnjenih razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.