U trendu

Čarlton Heston (1924-2008)

Oskarovac Čarlton Heston (Charlton Heston) preminuo je nedavno u svojoj kući na Beverli Hilsu posle više godina borbe s Alchajmerovom bolešću. Heston je publici najpoznatiji po ulozi u epskom filmu „Ben Hur“ (Ben Hur), koji je po broju Oskara i dalje jedan od najuspešnijih filmova svih vremena.
Rođen je kao Džon Čarls Karter u državi Ilinois, ali je kasnije promenio ime u Čarlston i od svog očuha preuzeo prezime Heston. Isticao se kao član pozorišne sekcije već u srednjoj školi, pa je lako dobio stipendiju za Univerzitet Nortvestern. Prvu ozbiljniju ulogu dobio je 1952. godine u filmu „The Greatest Show On Earth“, da bi već 1956. godine igrao Mojsija u filmu „Deset Božjih zapovesti“ („The Ten Commandments“). Režiser Sesil B. Demil (Cecil B. DeMille) smatrao je da visoki glumac snažne muskulature i četvrtaste vilice izuzetno podseća na Mikelanđelovu statuu Mojsija. Ta uloga mu je donela pohvale kritike ali i širu popularnost.
Nakon što su Marlon Brando (Marlon Brando), Bert Lankaster (Burt Lancaster) i Rok Hadson (Rock Hudson) odbili ulogu Jude Ben Hura u istorijskom epu „Ben Hur“ („Ben-Hur“) iz 1959. godine, Heston je odlučio da je prihvati. Ta odluka mu je uskoro potpuno promenila karijeru jer je na ceremoniji dodele najviše nagrade Američke akademije za film nagrađen Oskarom. Bio je to samo jedan od ukupno 11 Oskara, koliko je dobio „Ben Hur“. Da podsetimo, isti broj Oskara dosad su dobili još samo filmovi „Titanik“ („Titanic“) 1997. godine i „Gospodar prstenova: povratak kralja“ („The Lord Of The Rings: The Return Of The King“) 2003. godine.
Heston je zatim igrao u filmovima: „El Cid“, „Planeta majmuna“ („Planet Of The Apes“), „Earthquake“, „Julije Cezar“ („Julius Caesar“), „The Omega Man“, „The Three Musketeers“ i dr. Režiserski debi Heston je imao 1972. godine filmom „Antonije i Kleopatra“ („Antony And Cleopatra“). Sredinom osamdesetih igrao je u TV sapunici „Kolbijevi“ („The Colbys“). Tokom devedesetih igrao je sporedne uloge u filmovima: „Wayne’s World 2“ 1993, „Istinite laži“ („True Lies“, 1994) i u rimejku filma „Planeta majmuna“ („Planet Of The Apes“) Tima Bartona (Tim Burton) iz 2001. godine.
Bio je istaknuti politički aktivista. Poslednjih godina života publici je ostao u pamćenju po dokumentarnom filmu Majkla Mura „Bowling for Columbine“. U tom filmu on je prikazan kao jedan od najžešćih aktivista za očuvanje Drugog amandamana – prava na nošenje oružja. Na konvenciji „National Rifle Association“, čiji je bio i predsednik, Heston je visoko podigao pušku iznad glave i uskliknuo: „Iz mojih hladnih, mrtvih ruku“, aludirajući na to da samo smrt može da mu oduzme pravo da nosi oružje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.