Četvrti festival „7 veličanstvenih“

Četvrti festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma održan je u Centru „Sava“ od 26. do 29. januara 2008. Festival je otvorio španski dokumentarni film „Nomadak Tx“ u režiji Raula de la Fuentea (Raula de la Fuente).
U filmu „Nomadak Tx“ De la Fuente i njegovi svirači čalaparte vode u susrete s ostalim građanima sveta, s kojima komuniciraju i predivno stvaraju. Takav je i film koji Igor Hajcman snima sa svojim ocem, dirigentom. U nemačkom filmu „Iza muzike“ on vodi svog starog na dirljiv, ali duhovit put u prošlost.
Ljudske priče obrađuju danski film „Manastir“ i nemački „Worldstar“. To su filmovi puni ljubavi i poštovanja prema starim ljudima i njihovoj originalnosti koje iskazuju filmski stvaraoci (obe su mlade žene). Slike same govore u filmovima rediteljki Pernile Rose i Nataše fon Kop.
To je upravo i verovanje reditelja filma „Zvono“ – Audrijusa Stonisa, svetske zvezde kratkog dokumentarnog filma, koji nam donosi svoj najnoviji film i želi da nas zbuni i poremeti naš osećaj reda i racionalnosti – kao što je tako često činio i slavni Andrej Tarkovski, inače Stonisova lična inspiracija.
Život iza rešetaka, ljubav iza rešetaka. Da li je to moguće? Moguće je u filmu Karlesa Boša „Septembri“, koji nas vodi do zatvorenika koji se zaljubljuju i raduju životu na slobodi.
I, konačno, film iz Bugarske – „Muke s komarcima i druge priče“, o maloj zajednici s divnim likovima i neponovljivom filmskom strukturom. S ovim filmom Andrej Paunov je bio na Kanskom filmskom festivalu.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.