U trendu

Danas počinje festival Beldocs, u konkurenciji više od 100 dokumentarnih filmova

Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs – počinje danas, a program će u 19.30 u Domu omladine Beograda otvoriti „Topli film“ Dragana Jovićevića.

Festival će trajati do 29. maja i biće prikazano ukupno 13 programskih celina, sa više od 100 premijernih projekcija na osam lokacija u Beogradu.

Beldocs će imati četiri takmičarske selekcije: „Srpski takmičarski program“ sa 12 nominovanih filmova, „Međunarodni takmičarski program“ sa 10 nominovanih filmova, „Kratki takmičarski“ sa 20 nominovanih filmova, „Teen program“ sa šest nominovanih filmova“, a biće dodeljena i Nagrada publike za najbolji evropski film.

U okviru „Srpskog takmičarskog programa, biće prikazano dvanaest filmova: „Topli film“ Dragana Jovićevića, „Kako biti slobodan“ Nikole Polića, „Izbor za mis zatvora“ Srđana Šarenca, „Kadence za vrt“ Daneta Komljena, „Neptunova nevera Katarine Stanković“, „Novosadsko sećanje“ Aleksandra Reljića.

Među filmovima u tom programu su i „Džojmejkers“ Jelene Radenović, „Kad opet porastem“ Jovane Avramović, „Minel“ Tare Gajović, „Heterotopia“ Nikole Nikolića, „Izlaz kroz ludaru“ Nikole Ilića i „Šetnje koje se neće desiti“ Mine Simendić.

Pored filmova iz te programske celine, na Beldocsu će biti prikazana još dva filma u srpskoj produkciji, koji se ne takmiče za nagrade: „Nasleđe kralja trube“ Vladimira Kajlovica i „Kombi-nacija“ Jugoslava Nikolića.

Ovogodišnji Beldocs biće održan u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Art bioskopu Kolarac, Jugoslovenskoj kinoteci, Kinoteci u Kosovskoj, Centru za kulturu Vlada Divljan i Sinapleksu u tržnom centru Ušće.

Kompletan program festivala i više informacija o svim projekcijama mogu se pronaći na sajtu beldocs.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.