U trendu

Dela Paje Jovanovića iz privatnih zbirki predstavljena javnosti

Izložba radova Paje Jovanovića iz privatnih kolekcija održana je ovog proleća u Arte galeriji u centru Beograda, pa su posetioci imali priliku da se upoznaju sa do sada nevidjenim delima jednog od naših najvećih slikara.

Menadžerka Arte galerije Tijana Gogić istakla je da je izložba specifična po tome što radovi ne pripadaju javnim institucijama već privatnim licima koja saradjuju sa ovom galerijom.

Izložba obuhvata više opusa Paje Jovanovića uključujući njegove radove iz orijentalnog dela opusa, kao i istorijske kompozicije.

„Izložba prikazuje radove Paje Jovanovića iz njegova četiri ciklusa interesovanja. To nisu hronološki delovi njegovog opusa nego sfere interesovanja koje smo definisali kao vladarski portreti, portreti njegove supruge Muni koja mu je često bila model, i koju je voleo da slika“, istakla Gogić.

Posetioci su na izložbi mogli da saznaju i koliko je fotografija bila važna za porodicu Jovanović.

„Na izložbi je prikazana i dokumentarna fotografija Paje Jovanovića u ambijentu svog ateljea u Minhenu“, kaže Gogić.

Predstavljeno je 18 radova Paje Jovanovića, a u pitanju su tehnike ulje na platnu, ulje na čvrstim podlogama, najčešće drvenim, i radovi na papiru.

„Možemo da vidimo kako je umetnik bio briljantan i na velikom i na malom formatu, koristeći različite medijume i koliko je važnosti pridavao crtežu i pripremnim skicama za slike“, dodala je Gogić.

Paja Jovanović čijom je izložbom nastavljen prolećni program u Arte galeriji, jeste najznačajniji domaći predstavnik akademskog realizma i orijentalizma 19. i 20. veka. 

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG). 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar