Denzel Vošington

Poznati glumac rođen je u mestu Mount Vernon, država Njujork, 28. decembra 1954. godine. Diplomirao je na Fordham Univerzitetu 1977. godine i odmah po završetku studija dobio stipendiju pozorišta American Conservatory u San Francisku. Ipak, posle samo godinu dana, napušta ovo pozorište kako bi se posvetio filmskoj karijeri.

Prvu ulogu imao je u komediji „A Carbon Copy“, 1981. godine. Od 1982. do 1988. godine ostvario je jednu od glavnih uloga u seriji „St Elsewhere“, koja je svojevremeno bila veoma popularna u Americi.

Godine 1989. dobija nagradu Akademije za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu „Slava“. Ova nagrada bila je uvod u njegove najveće uspehe početkom devedesetih godina. Zapažene uloge imao je u filmovima „Filadelfija“ sa Tomom Henksom, „Hrabrost pod vatrom“ sa Meg Rajan i „The Preacher“s wife“ sa Vitni Hjuston.

Poslednjih nekoliko godina ovom glumcu donelo je najviše nagrada. Posle uspešnog trilera „Sakupljač kostiju“, film „The Hurricane“, u kom je igrao boksera iz šezdesetih godina optuženog za trostruko ubistvo, doneo mu je Zlatni globus i Oskara. Godine 2001. za ulogu u filmu „Training day“ dobio je iste nagrade.

Denzel Vošingtog živi sa suprugom, pevačicom i glumicom Pauletom Pirson, od 1983. godine. Imaju petoro dece i nastanjeni su u Los Anđelesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.