„Dobra žena” otvara Sofest

Sopotski filmski festival, popularno nazvan Sofest, od prošle godine programski je orijentisan kao takmičarski festival filmskih profesija. Na predstojećem 45. festivalu u Sopotu, od 5. do 9. jula, u fokusu će biti rad direktora fotografije, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Kroz otvaranje festivala publiku će voditi popularni TV voditelj Zoran Kesić, uz podršku srpske manekenke Anđelije Vujović. Oni će predstaviti filmske ekipe, koje će kroz publiku prodefilovati fijakerima, i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku – Bilju Krstić koja će nastupiti uz orkestar „Bistrik”. Prisutnima će se obratiti glumica i rediteljka Mirjana Karanović, čiji će film „Dobra žena” biti prikazan prve festivalske večeri, kao i direktor fotografije i reditelj Bota Nikolić, a zatim će uslediti tradicionalni vatromet.

U takmičarskom programu Sofesta publika će pogledati 13 domaćih filmova. Pored „Dobre žene”, u konkurenciji za nagrade su: „Apofenija” u režiji Marina Maleševića, „Bez stepenika” Marka Novakovića, „Braća po babine linije” Radoša Bajića, „Igra u tami” Juga Radivojevića, „Otadžbina” Olega Novkovića, „Otvorena” Momira Miloševića, „Pored mene” Stevana Filipovića, „Porodica” Saše Radojevića, „Procep” Dejana Zečevića, „Sizif K” Filipa Gajića, „Smrdljiva bajka” Miroslava Momčilovića i „Vlažnost” Nikole Ljuce.

Žiri publike, sastavljen od gledalaca iz Sopota, dodeliće statuetu „Sloboda” za najbolji film, kao i nagrade za najbolju glumicu i glumca, a stručni žiri festivala plakete „Sunce Sofesta” za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu. Sve nagrade su novčane, a glavna nagrada festivala koja će ovog jula biti dodeljena direktoru fotografije za najbolju kameru, odnosno za snimateljski rad, iznosiće 1.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i sponzorisaće je Filmski centar Srbije. Hiljadu evra iznosiće i nagrade publike koje će sponzorisati opština Sopot, za razliku od ostalih zvaničnih nagrada festivala, koje iznose po 50.000 dinara.

Nagrada za najbolje glumce od ove godine nosiće ime nedavno preminule legende srpskog i jugoslovenskog filma – Velimira Bate Živojinovića. Osim toga, počasna statueta „Sloboda”, od ove godine, biće dodeljivana za doprinos filmskoj umetnosti po jednom predstavniku filmske profesije u fokusu, a sada će je dobiti jedan od najostvarenijih srpskih direktora fotografije, uz to i reditelj, Božidar Bota Nikolić.

(Ivan Aranđelović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.