Dodeljen 65. Zlatni globus

Asocijacija stranih novinara iz Holivuda, koja dodeljuje filmsku nagradu Zlatni globus, odlučila je da ove godine, zbog štrajka holivudskih scenarista i najavljene podrške glumaca štrajku, ne bude održana svečanost povodom dodele 65. Zlatnog globusa. Umesto toga, dobitnici ovog priznanja, u 25 filmskih i televizijskih kategorija, objavljeni su na konferenciji za novinare 13. januara.
Britanski film „Pokajanje“ („Atonement“) osvojio je Zlatni globus u kategoriji najboljeg dramskog filma, kao i nagradu za najbolju originalnu muziku, koja je otišla u ruke Darija Marinelija (Dario Marianelli). Glavna nagrada u kategoriji komedija/mjuzikl pripala je filmu Tima Bartona „Svini Tod: pakleni berberin iz ulice Flit“ („Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street“). Oba filma će kod nas biti premijerno prikazana na predstojećem FEST-u.
Posle sedam nominacija, Džoni Dep (Johnny Depp) je osvojio svoj prvi Zlatni globus za ulogu Bendžamina Barkera u filmu „Svini Tod“. Svoju originalnu verziju ovog trilera Barton je zasnovao na čuvenom mjuziklu kompozitora i tekstopisca Stivena Sondhajma. Pored Depa, koji već šesti put sarađuje s čuvenim rediteljem, u ovom horor mjuziklu jednu od glavnih uloga tumači i Bartonova muza – Helena Bonam Karter.
Nagrada za glavnu žensku ulogu, takođe u kategoriji komedija/mjuzikl, pripala je Marion Kotijar (Marion Cotillard) za ulogu Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom“ („La Mome“), koji je kod nas premijerno prikazan u maju 2007. godine. Ova muzička biografija zasnovana je na nesvakidašnjem životu francuske pevačice Edit Gasion, poznatije kao Edit Pjaf, ili jednostavno Pjaf ili Vrabac, i govori o veri jedne žene, patnji i strasti i ponekad ukletoj ljubavi prema pesmi i umetnosti.
Globus za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame poneo je Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis) za ulogu ostvarenu u filmu „Biće krvi“ („There Will Be Blood“), koji ćemo takođe gledati na FEST-u. U istoj kategoriji za najbolju žensku ulogu nagrađena je Džuli Kristi (Julie Christie) za maestralno odigranu ulogu žene obolele od Alchajmerove bolesti u filmu „Away from Her“.
Sutra saznajte ko je, pored pomenutih umetnika, još poneo Zlatni globus za 2007. godinu.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.