U trendu

Dodeljeni Oskari 86. put

Održana je 86. dodela nagrada Američke akademije filmskih nauka i umetnosti, popularnih Oskara. Najveći broj Oskara poneo je film „Gravitacija“ („Gravity“), čak sedam, i ubedljivo je dominirao u tehničkim kategorijama, ali je doneo i prvog Oskara reditelju Alfonsu Kuaronu (Alfonso Cuaron). Sjajna figura otišla je konačno i u ruke Bredu Pitu (Brad Pitt) – ali samo kao glavnom producentu filma „12 godina ropstva“ („12 Years a Slave“) reditelja Stiva Mekvina (Steve McQueen) koji je poneo Oskara za najbolji film. Ovaj film je dobio Oskara i u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, koji je otišao u ruke Lupite Najongo (Lupita Nyong’o), i za najbolji adaptirani scenario za Džona Rajdlija (John Ridley).

Najviše glumačkih nagrada poneo je film „Poslovni klub Dalas“ („Dallas Buyers Club“), i to za glavnu i sporednu mušku ulogu, koje su otišle u ruke Metjuu Mekonahiju (Matthew McConaughey) i Džeredu Letu (Jared Leto). Ovim nagradama potvrđeno je još jednom da ako se glumac ozbiljno žrtvuje za ulogu, do granice da mu je ugroženo i zdravlje, Akademija će ga za tu veliku patnju radi umetnosti sigurno i nagraditi. Podsetimo da je Leto zbog uloge transrodnog Rajona, obolelog od side, tokom snimanja filma imao 50 kilograma, dok je nešto mišićaviji i krupniji Mekonahi imao malo više od 60 kilograma za potrebe uloge Rona Vudrufa, takođe obolelog od side. Treći Oskar ovom filmu pripao je za najbolju filmsku šminku.

Za najbolju glumicu proglašena je Kejt Blanšet (Cate Blanchett) za film „Nesrećna Džasmin“ („Blue Jasmine“). To je njen drugi Oskar u karijeri i tako je postala prva Australijanka koja je dva puta osvojila ovu nagradu.

Oskara za najbolju pesmu ponela je „Let It Go“ iz animiranog filma „Zaleđeno kraljevstvo“ („Frozen“), a Robert Lopez (Robert Lopez), jedan od autora pesme, ovim Oskarom je postao EGOT jer je ove godine poneo nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni. Film je nagrađen i Oskarom za najbolji animirani film.

Italijanski reditelj Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino) zahvalio je svima koji su ga inspirisali da snimi film „Velika lepota“ („La grande bellezza“), remek-delo italijanske kinematografije, koji je proglašen najboljim filmom van engleskog govornog područja.

Voditeljka Elen Dedženeris (Ellen DeGeneres) potrudila se da zabavi publiku tokom višečasovne dodele. Zbijala je šale sa većinom nominovanih glumaca i glumica, naručivala desetak pica za izgladnele zvezde, a posebno se našalila sa Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) nudeći joj opciju da joj donese Oskara u publiku ako pobedi. Domaćica Oskara nije želela da Lorensovu izloži riziku od još jednog pada budući da je godinu dana ranije pala niz stepenice dok se pela na binu da primi Oskara, a samo koji sat pre početka ceremonije u nedelju ponovo je pala pri izlasku iz automobila.

Koristeći svoju poziciju na pravi način, Dedženerisova je organizovala i slikanje zvezdanog selfie-ja koji je oborio rekord za najveći broj retvitova na socijalnoj mreži Twitter – preko 2,5 miliona puta. Naravno, važno je reći da je ovo svojevrsni selfi na kome su Meril Strip, Džulija Roberts, Bred Pit, Andželina Džoli, Kevin Spejsi, Dženifer Lorens, Bredli Kuper, Džered Leto, Lupita Najongo i, naravno, Elen Dedženeris.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.