Džek Nikolson

Džon Džozef Nikolson (John Joseph Nicholson) rođen je u Nju Džersiju 22. aprila 1937. godine. Spada u one holivudske zvezde koje su krenule od najnižih stepenica, ali stigle do svetske slave.

Kada je završio srednju školu, sa 17 godina preselio se u Los Anđeles gde je radio kao pomoćno osoblje u velikoj filmskoj kompaniji Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Debitovaoje u filmu „Ubica mekog srca“ 1958. godine. Narednih desetak godina dobijao je uloge u niskobudžetnim holivudskim ostvarenjima.

U tom periodu počeo je i karijeru scenariste, napisavši nekoliko scenarija za filmove B kategorije u Holivudu. Ogledao se u svim filmskim žanrovima, od komedija do horora, što kao glumac, što kao scenarista. U poslednjoj deceniji se oprobao i kao režiser.

Sedamdesetih godina, Džek Nikolson je dobio tzv. „A-list status“ holivudske zvezde. U to vreme dobio je i svoje prve nagrade, među kojima, kao najvažniju, treba pomenuti Oskara. U bogatoj glumačkoj karijeri partneri su mu bili najveći svetski glumci: Marlon Brando, Mišel Fajfer, Suzan Sarandon, Šer, Majkl Kiton, Kim Bejsindžer, Vorner Biti…

Filmova u kojima je glumio je zaista mnogo, i pomenućemo samo neke: „Poštar uvek zvoni dva puta“, „Veštice iz Istvika“, „Betmen“, „Dobro da bolje ne može biti“…

Njegova prva verenica bila je Anđelika Hjuston. Njih dvoje su godinama bili smatrani savršenim parom iz Holivuda. Veza se okončala posle 17 godina, kada je Anđelika saznala da on ima dete sa jednom konobaricom iz obližnjeg bara, koja se pojavljivala i u nekim njegovim filmovima kao statista. Posle razvoda sa Anđelikom, obnovio je vezu sa Rebekom Brusar, kontroverznom konobaricom. Sa njom je dobio još jedno dete, ali su se ubrzo razveli. Još jedno dete ima i iz braka sa manje poznatom glumicom Sandrom Najt. Već 1999. godine, počeo je da se viđa sa Larom Bojl, glumicom iz serije „Practice“, tako da, uprkos godinama, ne prekida svoj aktivni ljubavni život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.