„Elitnoj jedinici“ pripao Zlatni medved

Na nedavno završenom 58. Berlinskom filmskom festivalu najvišu nagradu – „Zlatnog medveda“, poneo je brazilski film kontroverzne tematike „Tropa De Elita“ („Elitna jedinica“) Hosea Padila (Jose Padilha). Film govori o brutalnoj borbi specijalne vojne jedinice s narko-mafijom koja deluje u favelama Rio de Ženeira.
„Srebrnog medveda“, to jest gran pri žirija, poneo je dokumentarni film „Standard Operating Procedure“ Erola Morisa (Errol Morris), koji govori o mučenju zatvorenika u američkom zatvoru Abu Graib u Iraku.
Na festivalu koji je trajao od 7. do 17. februara u konkurenciji za glavnu nagradu bio je 21 film iz svih krajeva sveta. Žiriju Berlinala predsedavao je režiser Kosta Gavras (Costa Gavras), inače laureat festivala, a u žiriju su bili i Uli Haniš (Uli Hanisch), glumice Dion Kruger (Diane Kruger) i Šu Kji (Shu Qi), Volter Mjurč (Walter Murch) i Ukrajinac Aleksandar Rodnjanski (Alexander Rodnyansky).
„Srebrnim medvedom“ za najbolju žensku ulogu nagrađena je glumica iz Velike Britanije Sali Hokins (Sally Hawkins) za ulogu neobične 30-godišnjakinje u filmu „Happy-go-lucky“ Majka Lija (Mike Leigh), dok je istu nagradu za najbolju mušku ulogu poneo iranski glumac Reza Nadži (Reza Naji) za ulogu oca koji iznenada ostaje bez posla u filmu „Pesma vrabaca“ („Avaze Gonjeshk-ha“; „The Song of Sparrows“) Madžida Madžidija (Majid Majidi).
Američki reditelj Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson) poneo je „Srebrnog medveda“ za ostvarenje „Biće krvi“ („There Will Be Blood“), dok je „Srebrnog medveda“ za najbolji scenario dobio Kinez Vang Sjaošuaj (Wang Xiaoshuai) za dramu „U ljubav verujemo“ („Zuo You“; „In Love We Trust“), koja govori o borbi jedne majke s opakom bolešću svog deteta.
Nagrada za najznačajniji umetnički doprinos dodeljena je Džoniju Grinvudu (Jonny Greenwood) za muziku u filmu „Biće krvi“. Meksički film „Jezero Taho“ („Lake Tahoe“) Fernanda Aimbka (Fernando Eimbcke) dobio je nagradu „Alfred Bauer“.
U okviru zvaničnog programa „Panorama“ predstavljen je i srpski film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Martina Skorsezea (Martin Scorsese) o grupi „The Rolling Stones“ – „Pod svetlošću reflektora“ („Shine a Light“), o čemu smo već pisali u članku „Skorseze otvara Berlin“. Na festivalu je kao rediteljka debitovala i slavna Madona (Madonna), čiji film „Filth and Wisdom“ govori o teškom životu mladih londonskih umetnika željnih slave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.