Elizabet Tejlor (1932-2011)

Jedna od najvećih glumica svih vremena – Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), preminula je u 79. godini. Glumica je početkom februara primljena u bolnicu Sedars Sinaj u Los Anđelesu zbog simptoma sličnih srčanoj insuficijenciji. Tejlorova je godinama bila vezana za invalidska kolica i preživela je nekoliko teških operacija.
Lepa brineta ljubičastih očiju umela je da donese na platno ženske likove nevinog karaktera, podjednako dobro kao i one fatalnih zavodnica. Bila je poznata po velikom glumačkom talentu, najvećim nagradama i glumačkim honorarima, ali i brojnim brakovima i uzbudljivom privatnom životu.
Rođena je u Londonu kao drugo dete Frensisa Tejlora i Sare Varmbrot, koji su bili poreklom iz Kanzasa. Ubrzo nakon početka Drugog svetskog rata, roditelji su odlučili da se vrate u Ameriku, i to u Los Anđeles. Prvi film Elizabet je snimila sa samo deset godina za studio "Universal", koji je ubrzo i raskinuo ugovor. Nedugo zatim potpisala je novi ugovor sa studijom "MGM" i snimila film "Lesi se vraća kući" ("Lassie Come Home", 1943), koji je privukao ogromnu pažnju.
Usledio je film "Velvet Brown", koji je lansirao njenu karijeru u Americi. Posle toga je snimila: "Life With Father", "Little Women", "Nevestin otac" ("Father of the Bride"), "Mesto pod suncem" ("A Place in the Sun"), "Ajvanho" ("Ivanhoe"). Dok je njen privatni život punio novinske stupce nakon kratkog braka s Konradom Hiltonom, te braka s britanskim glumcem Majklom Vildingom, s kojim je dobila dva sina, snimila je film "Džin" ("Giant") s Rokom Hadsonom i Džejmsom Dinom.
U vreme strastvene ljubavi s producentom Majklom Todom (Michael Todd), koji joj je postao treći suprug, dobila je prvu nominaciju za Oskara za film "Raintree County". Usledile su dve legendarne uloge, obe u filmovima rađenim po delima Tenesija Vilijamsa – "Mačka na usijanom limenom krovu" ("Cat on a Hot Tin Roof") i "Iznenada prošlog leta" ("Suddenly Last Summer"), koje su joj donele još dve nominacije za Oskara.
Tod, s kojim je dobila ćerku, ubrzo gine u avionskoj nesreći, a ona od jadne udovice preko noći postaje rasturačica brakova zbog veze sa Edijem Fišerom, suprugom svoje najbolje drugarice, Debi Rejnolds (Debbie Reynolds). Sa Fišerom je snimila film "Butterfield 8", u kom je igrala prostitutku Gloriju. Za taj film je konačno i dobila Oskara.
Na vrhuncu popularnosti "Twentieth Century Fox" joj nudi ulogu Kleopatre, a ona, pokušavajući da izbegne snimanje, traži u to vreme ogroman honorar – milion dolara – i dobija ga. Na snimanju upoznaje Ričarda Bartona (Richard Burton), kako se kasnije ispostavlja, svoju veliku životnu ljubav. Uskoro snimaju i zajednički film – "Ko se boji Virdžinije Vulf?" ("Who’s Afraid of Virginia Woolf?"), za koji oboje dobijaju po nominaciju, a Tejlorova i svog drugog Oskara.
Dok je u narednom braku s političarem Džonom Varnerom njena glumačka zvezda zalazila, humanitarna je sve jače sijala. Tejlorova je prikupila više od 50 miliona dolara u borbi protiv side, a bila je i jedna od osnivača američkog fonda za istraživanje te bolesti. Njen poslednji muž, osmi po redu, bio je Lari Fonteski, građevinski radnik. Iza Tejlorove je ostalo četvoro dece i devetoro unučadi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.