U trendu

Estetski hirurzi procenili: Ovo je 10 slavnih muškaraca sa savršenim licem

Svi ćemo se složiti oko teze da je lepota subjektivan pojam. Ona je uvek u oku posmatrača i teško je tačno definisati šta je zapravo lepota ili kako izgleda lep čovek jer ćete od milion ljudi dobiti i milion definicija lepote.

Međutim, stari Grci pronašli su način da lepotu stave u matematičke okvire i teoretski izračunaju koliko je zapravo nešto lepo tj. savršeno kroz takozvani zlatni presek (ili zlatni rez).

Prema definiciji, dve veličine su u zlatnom rezu ako je odnos između sume te dve veličine i veće od njih jednak odnosu veće i manje veličine. Zlatni rez je matematička konstanta koja približno iznosi 1,6180339887.

Pojednostavljeno i preneseno u okvire estetske lepote, proporcije lica (odnos udaljenosti i veličine očiju, usana, nosa, čela itd.) pokazuju u kojoj je meri neko lep na klasičan način.

Leonardo Da Vinči toliko se zanimao za koncept idealnih proporcija da je na osnovu toga napravio i legendarni crtež pod nazivom Vitruvijev čovek. Da Vinči je proučavao delo starorimskog arhitekte Vitruvija De Architectura, u kojem se raspravljalo i o povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije.

Sva ova znanja danas koriste i – estetski hirurzi. Jedan od njih, dr. Džulijan De Silva, redovno objavljuje liste  najlepših slavnih osoba koji se baziraju upravo na zlatnom rezu.

Uz pomoć suvremenih metoda mapiranja, De Silva je uspeo da izračuna i koji su slavni muškarci najbliže zlatnom rezu kada je u pitanju njihovo lice. Tako je došao do novog spiska najlepših slavnih muškaraca na svetu, piše Zadovoljna.hr.

U nastavku pogledajte koja su se imena našla na toj listi i koliko je u procentima njihovo lice blizu savršenoj razmeri.

1. Robert Patinson (92,15%)

2. Henri Kevil (91,64%)

3. Bredli Kuper (91,8%)

4. Bred Pit (90,51%)

5. Džordž Kluni (89,91%)

6. Hju Džekmen (89,64%)

7. Dejvid Bekam (88,96%)

8. Idris Elba (88,01%)

9. Kanje Vest (87,94%)

10. Rajan Gosling (87,48%)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar