U trendu

Filmski program posvećen Branku Ćopiću od sutra u Jugoslovenskoj kinoteci

Jugoslovenska kinoteka u Beogradu pripremila je filmski program posvećen Branku Ćopiću koji će biti prikazan od 11. do 13. aprila.

Ciklus filmova snimljenih po Ćopićevim delima publika će moći da pogleda u sali u Kosovskoj ulici, a na repertoaru su „Orlovi rano lete“ u režiji Soje Jovanović, „Nikoletina Bursać“ Branka Bauera i „Gluvi barut“ Bahrudina Čengića.

Kratki dokumentarni film „Grob u žitu“ po scenariju Branka Ćopića, u režiji Puriše Đorđevića biće emitovan u subotu, 13. aprila.

U Muzeju Jugoslavije je otvorena izložba inspirisana Ćopićevim delom koja se zove „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“ i iz te ustanove je saopšteno da će posetioci Kinoteke s bioskopskom kartom moći besplatno da pogledaju tu izložbu i svako s kartom za izložbu moći će besplatno da pogleda filmove iz programa o Ćopiću.

„Ovim putem stvara se sinergija između filmske umetnosti i muzejskog iskustva, podstičući posetioce da istraže svet Ćopićevog stvaralaštva upotpunjujući izložbeno iskustvo filmskim slikama“, navedeno je u saopštenju muzeja.

Ćopić je rođen 1. januara 1915. u Hašanima kod Bosanske Krupe, bio je učesnik Narodno-oslobodilačke borbe i pisao je pripovetke, romane, ratne pesme i priče za decu.

Izvršio je samoubistvo skokom sa beogradskog Mosta bratstva i jedinstva (Brankovog mosta), 26. marta 1984.  i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.