U trendu

Godišnji koncert Kulturne zajednice Krajine

„Zdravicu podižem ovu u slavu srpskih junaka istorije naše.“

Godišnji koncert Kulturne zajednice Krajine, koji je održan u decembru u Beogradu, okupio je više ansambala Srba iz Hrvatske koji neguju tradicionalnu muziku.

Među učesnicima je bila i pevačka grupa Plitvice koju je 2006. godine osnovao Nikola Đapić u cilju očuvanja izvornih pesama.

„Trudimo se da na festivalima ove vrste to prikažemo široj publici i da prenosimo na mladje generacije. Pesme su stare vekovima, pesme koje su bile na tim prostorima, koje su naši stari pevali i prenosile se s kolena na koleno“, istakao je Đapić.

Iako članovi imaju oko 40 godina, grupa Plitvice spada u nešto mlađe sastave, pa zato Đapić ističe da je potrebno više brinuti o očuvanju tradicionalne muzike medju mladjom populacijom.

Predsednik Kulturne zajednice Krajine Željko Rabrenović ističe da je godišnji koncert prilika da se šira publika upozna sa radom tih ansambala.

„Imali smo danas sedam kulturno-umetničkih društava na programu i mi smo kao domaćini skratili program kako bismo dali priliku našim prijateljima iz drugih kulturnih udruženja koji su došli iz unutrašnjosti Srbije i iz drugih mesta. Gajimo i etno pevanje, etno muziku posebno iz Like, Banije, Korduna, ali isto tako vodimo računa o zastupljenosti i srbijanskog melosa“, kazao je Rabrenović.

Cilj rada Kulturne zajednice Krajine je da se očuva tradicija i etno melos, navodi Rabrenović.

„Pokušavamo da mlađe generacije privučemo pa zato radimo programe koji bi bili prijemčiviji za mladje generacije ne bi li ih pokrenuli“, istakao je.

Kulturna zajednica Krajine je osnovana pre 12 godina i ima nekoliko sekcija kao što su književna, likovna, muzička sekcija za etno pevanje, istorijska sekcija.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar