U trendu

Henks, Strip i Spilberg zajedno na velikom platnu

Glumačke zvezde Meril Strip i Tom Henks prvi put će igrati zajedno na velikom platnu, i to pod rediteljskom palicom Stivena Spilberga. Reč je o trileru „Post” u kom će biti prikazana priča o novinarima „Vašington posta” koji su početkom sedamdesetih godina prošlog veka uspeli da se izbore za pravo da objave saznanja iz dokumenata koji su „procurili” iz Pentagona. U pitanju je tajna studija američkog Ministarstva odbrane o političkoj i vojnoj umešanosti u dešavanja u Vijetnamu od 1945. do 1967. godine.

Prema najavama američke štampe, priča filma fokusiraće se na skandal iz 1971, posle odluke urednika u „Vašington postu” Bena Bredlija (igraće ga Henks) i izdavača Ketrin Grem (igraće je Meril Strip) da objavi takozvane Pentagon papire. Ta dokumenta obelodanjena su zahvaljujući vojnom analitičaru Danijelu Elsbergu, a po njima je utvrđeno da je Džonsonova administracija lagala javnost i Kongres o vojnom angažovanju SAD u vijetnamskom ratu. U dokumentima je otkriveno i da je Niksonova administracija tajno eskalirala rat, a Niksonovi saradnici su čak pokušali da zaustave „Post” u objavljivanju dokumenata.

Scenario za film napisala je debitantkinja Liz Hana (32), a prema pisanju medija, Spilbergova producentska kompanija „Amblin entertejment” (reditelj je i producent) i holivudski studio „Foks” očekuju mnogo od filma, pa čak i nominacije za Oskara. A kako da ne očekuju kada je tema koju će film prikazati vrlo intrigantna i danas, a i vodeći autorski tim su umetnici čija se imena vezuju za osvajanje nekoliko Oskara. Samo Meril Strip tri puta je osvajala statuete Američke filmske akademije: za sporednu rolu u filmu „Kramer protiv Kramera” i glavne uloge u dramama „Sofijin izbor” i „Čelična lejdi”, a drži i rekord po broju nominacija među glumicama – čak 20. Tom Henks nagrađen je Oskarima 1994. i 1995. za glavne uloge u filmovima „Filadelfija” i „Forest Gamp”, dok je Spilberg za „Šindlerovu listu” 1994. nagrađen za režiju i kao producent za najbolji film, a za „Spasavanje redova Rajana” 1999. odneo je drugog Oskara za režiju.

Film „Post” biće peta saradnja Spilberga i Henksa nakon filmova „Spasavanje redova Rajana”, „Uhvati me ako možeš”, „Terminal” i „Most špijuna”, dok je Meril Strip pozajmila glas za rediteljev film „Veštačka inteligencija”.

Zbog značaja priče filma „Post” u aktuelnoj političkoj klimi SAD, Spilberg insistira da snimanje počne što pre, pa je čak odložio nekoliko projekata, među kojima i peti deo serijala „Indijana Džons”, čija je premijera zakazana za 19. jul 2019. Neki filmski kritičari pišu da Spilberg novim filmom želi što pre da umanji neuspeh poslednjeg filma „Veliki dobroćudni džin” koji je kritika sasekla. Ta avantura koštala je 140 miliona dolara, a na blagajnama u svetu inkasirala je 180 miliona od kojih u SAD samo 55 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.