U trendu

Hrana koju kraljica Elizabeta jede svaki dan, već 60 godina

Britanska kraljica Elizabeta druga se hrani izuzetno zdravo, pa tako nije ni čudo što je doživela da proslavi svoj 96. rođendan.

Deren Mek Grejdi, njen lični kuvar, je to više puta naglasio u raznim intervjuima koji se tiču Elizabetinih navika u ishrani. I mada je kraljica skoro bila hit u medijima kada joj je lekar naložio da se odrekne svog koktela za laku noć, ona zapravo održava veoma zdrav način ishrane, sa vrlo malo poslastica.

A ono što jede svakodnevno se nije promenilo više od 60 godina, kaže Mek Grejdi.

Pa šta to kraljica jede svakodnevno da održava svoje zdravlje u njenoj 70-oj godini vladavine?

Ako vam se čini da ne biste mogli da ispratite ovaj meni, nije ni čudo, pošto je za kraljicu u svakom trenutku radi 20 kuvara koji joj svaki dan pripremaju jelovnik iz kog ona bira šta će tog dana jesti. Nije li dobro biti kraljica?

Elizabeta svoj dan uvek počinje šoljom čaja sa mlekom i bez šećera, a uz to su obavezni biskviti koje umače u čaj.

Nakon što se istušira i pripremi za dan, sledi doručak. Kraljičin doručak se uvek sastoji od hladnih pahuljica, a ponekad su marmelada i tost takođe na meniju. Jaja jede retko.

Ručak je jednostavan i važno joj je da bude proteinski jak i bez mnogo ugljenih hidrata. Mek Grejdi je naveo da je njen izbor uglavnom grilovana riba list ili škotski losos servirani sa spanaćem i tikvicama.

Ponekad, kraljica za ručak voli da pojede salatu sa grilovanom piletinom, a Mek Grejdi navodi da je veoma disciplinovana što se tiče njenih samostalnih obroka i da u kuhinji važi pravilo „bez kukuruznog skroba“.

Nakon ručka sledi popodnevni čaj koji ide u kombinaciji sa kraljičinim omiljenim sendvičima sa krastavcima i voćnom tortom.

Elizabeta najviše voli ove jednostavne sendviče koji se pripremaju tako što se hlebu prvo odseče korica, zatim se sa obe strane premažu krem sirom i onda se na njih stavi nekoliko listova tanko isečenog svežeg krastavca. Sendvič se zatim preseče tako da stane u jedan zalogaj.

Za večeru takođe važi isto pravilo kao i za ručak – bez kukuruznog skroba, tako da kraljica uglavnom jede grilovanu ili barenu ribu sa nekom salatom i povrćem.

„To je sve što ona jede, vrlo je disciplinovana, mogla bi da pojede šta god želi, ali ipak bira ovu hranu, disciplina je čini tako zdravom i dugovečnom,“ navodi Grejdi, prenosi Zadovoljna.rs.

Takođe, kraljica se nekad i počasti, pa se kao dezert na meniju često mogu naći sveže voćke iz njenog voćnjaka, a takođe je i veliki ljubitelj čokolade.

„Ali, mora da bude tamna čokolada, što tamnija to bolje“, rekao je Grejdi. „Elizabeta ne voli mlečnu čokoladu.“

Ona hrana koja se nikada ne može naći na meniju kraljice je beli luk, tartar biftek i brza hrana.

„Elizabeta ne podnosi beli luk, a kada je meso u pitanju ona voli dobro ispečenu šniclu tako da se tartar biftek, pored belog luka nikada neće naći na njenom jelovniku. Kada svakodnevno 20 kuvara radi za vas nema nikakve potrebe za brzom hranom, u svakom trenutku možete da jedete šta god poželite,“ rekao je Grejdi za Eatthis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.