„Igra prestola“ obara rekorde – na torentu

Prva epizoda šeste sezone serije „Igra prestola“ je samo za pola dana, sa torent sajtova, preuzeta preko milion puta, prenose mediji.

Serija „Igra prestola“ svakom sezonom stiče sve više publike, a to je dovelo da dugo očekivani početak šeste sezone potpuno eksplodira na internetu.

Prva epizoda novog serijala „The Red Woman“ je emitovana u nedelju uveče, a već u ponedeljak ujutru je preko 200.000 korisnika BitTorrent servisa delilo tu epizodu. Kako je dan odmicao, taj broj se povećavao i na drugom torent sajtovima. Tako je krajem dana broj ljudi koji je nelegalno „skinuo“ ovu epizodu prešao milion, javlja TorrentFreak.

Sajt takođe javlja da je veći broj onih koji su epizodu „skinuli“ u većoj rezoluciji (720p ili 1080p) od onih koji su želeli slabiju rezoluciju. To govori da je broj onih kojima je važan kvalitet slike, veći od broja onih koji žele da epizodu skinu brže (što je veća rezolucija, fajl je veći, a samim tim i daunloud traje duže). Poređenja radi, pre samo nekoliko godina, procenat „skinutih“ HD kopija je bio oko 10%, a kada je u pitanju ova epizoda, on je blizu 50%. To svakako ima veze i sa kvalitetom internet veze koja je iz dana u dan bolja, ali i rastućom popularnosti serije.

Najviše iligalnih preuzimanje ove epizode zabeleženo je u Australiji (12,5%), zatim u Indiji (9,7%), SAD (8,5%), dok je Velika Britanija na četvrtom mestu (6,7%). Za njima slede Filipini, Kanada, Holandija, Grčka, Južnoafrička Republika i Saudijska Arabija.

Finalna epizoda pete sezone „Igre prestola“ je daunlodovana milion i po puta za jedan dan, tako da rekord još uvek nije zvanično oboren. Međutim, treba imati u vidu da se finalne epizode serijala uvek skidaju više nego sve ostale. Poznavaoci prilika na internetu, kažu da će finalna epizoda ove sezone sigurno premašiti taj rekord.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.