U trendu

Iranski reditelj Asgar Farhadi dobitnik Beogradskog pobednika na FEST-u

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST biće dodeljena iranskom reditelju Asgaru Farhadiju.

Filmski reditelj i scenarista Farhadi, dvostruki oskarovac, kome će Beogradski pobednik biti uručen 29. februara u Beogradu, smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka, saopštili su danas organizatori.

Farhadi se zainteresovao za kinematografiju u tinejdžerskim godinama, a svoje obrazovanje u filmskom stvaralaštvu započeo je pridruživanjem Omladinskom filmskom društvu u Esfahanu 1986, gde je snimao kratke filmove.

Diplomirao je dramsku umetnost na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine i magistrirao pozorišnu režiju.

Svoju završnu tezu posvetio je Haroldu Pinteru i u njoj se bavi značajem tišine i pauza u stvaralaštvu ovog dramskog pisca. Gotovo svi Farhadijevi filmovi osvojili su nagrade na festivalima na kojima su prikazani.

Prema mišljenju kritičara, njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima, navodi se u saopštenju.

Farhadi je kao reditelj debitovao filmom „Ples u prašini“ (Raghs dar Ghobar), koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Između ostalog, osvojio je Zlatnog Huga na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, Srebrnog i Zlatnog medveda u Berlinu, Zlatnog globusa, nagrade Cezar, dva Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i nagrade na festivalima u Varšavi, Kanu i na Trajbeka filmskom festivalu.

Ove godine Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen i Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih srpskih reditelja.

FEST se ove godine održava od 23. februara do 3. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar