U trendu

Izložba Grafix primer dobre saradnje privrede i umetnosti

Izložba „Lepota velikog formata“ kojom kompanija GRAFIX obeležava 30 godina postojanja, otvorena je do 9. septembra u Salonu Muzeja grada Beograda.

Profesor Branimir Karanović kaže da je ovo dobar primer saradnje privrede i umetnosti pošto je Grafix koji se bavi digitalnom štampom, odlučio da proslavu jubileja poveže sa umetnošću i kulturom.

„Rešili su da naprave eksperiment sa grupom umetnika koje su odveli u svoje štamparije i obavestili ih šta sve mogu da rade, koje su sve mogućnosti savremene štampe na različitim materijalima“, rekao je Karanović.

Ideja je bila da oni izadju u susret umetnicima i njihovim kreativnim idejama, da im pomognu da ostvare ono što su zamislili, ono što žele i ono što do sada možda nisu ni znali da mogu da izvedu u ovim vrstama digitalne štampe.

„Digitalna štampa je otvorila mogućnost neograničenih formata i zato se izložba zove „Lepota velikog formata“ jer su umetnici mogli da prave radove i da svoje ideje sprovode u velikim formatima“, objašnjava Karanović.

Vizuelni umetnik i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Miško Pavlović rekao je da je njegov rad na izložbi inspirisan strašnim požarima iz 2019. i 2020. koji su pogodili čitavu planetu.

„Nažalost, vreme i vremenske prilike su se pokazale kao najveći neprijatelj novog milenijuma zato što je čovek svojim gramzivim odnosom prema prirodi poremetio taj višemilionski balans i sve je došlo na naplatu. Rad se tako i zove ‘Vreme je došlo da se plati’“, istakao je Pavlović.

Pavlović kaže da se na izložbi može pratiti jedna linija koja je prisutna kod svih umetnika, a to je radost zbog novih tehnoloških mogućnosti.

„Kada vi umetniku date mogućnost i objasnite mu šta je sve moguće proizvesti, onda se pokreću točkići, ta imaginacija kod umetnika, stvaralačka strast. … Deo radova nosi taj element eksperimentalnog, drugi deo je fiksiran i fokusiran na ono što je primarni izraz umetnika i što je njihov stvaralački put, ne odstupajući bitno od toga“, rekao je Pavlović.

Radovi koji su predstavljeni na ovoj jedinstvenoj izložbi, izabrani su delom na konkursu, dok jedan broj umetnika učestvuje po pozivu selektora.

Prilog Kineske Medijske Grupe – CMG. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar