U trendu

Izložba i poštanska markica povodom 100 godina od rođenja kralja Petra II

U Beogradu je danas otvorena izložba „Vek od rođenja kralja Petra Drugog – karika između prošlosti i sadašnjosti“ i priređena promocija jubilarnog izdanja „Vladari Srbije“ – prigodnih poštanskih maraka posvećenih 100. godišnjici rođenja kralja Petra Drugog (1923-1970) i 200. godišnjici rođenja kneza Mihaila Obrenovića (1823-1868).

Izložbu u Kraljevskom dvoru na Dedinju su otvorili princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a prisustvovali su episkop hvostanski Aleksej, ambasadori i predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Vlade Srbije i drugi.

Izloženi su portreti i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije, pisma i lične predmete, kao i video-materijal koji prikazuje tada mladog monarha, navodi se u saopštenju PR službe Kraljevskog dvora.

Izložena je i pukovska zastava Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno nađena posle više od sedam decenija, a na kojoj su monogram kralja Petra Drugog i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena Kraljevine: „S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu“.Izložba se može posetiiti radnim danima do 20. septembra od 11 do 14 časova, uz prethodnu najavu telefonom 011/306-4000 ili putem i-mejla: kancelarija@dvor.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar