Kevin Spejsi

Kevin Spejsi (Kevin Spacey) rođen je 27. jula 1959. godine u Nju Džerziju. Sa porodicom se preselio u Južnu Kaliforniju kada je bio tinejdžer. Upisao je vojnu školu, ali ju je ubrzo napustio i upisao gimnaziju, gde je upoznao takođe budućeg glumca Vala Kilmera.

U toku srednje škole učestvovao je u dramskoj sekciji u školi, a posle maturiranja je bio član nekoliko privatnih pozorišnih kuća. Svoj pozorišni debi imao je na njujorškom Šekspirovom festivalu. Sve do početka osamdesetih godina, bio je u pozorištu, uz režisera koji mu je poveravao sve bolje uloge i očekivao od njega da jednom postane filmska zvezda.

Spejsi je najveću pozorišnu ulogu imao u predstavi „Nacionalne himne“, kada je dobio glavnu ulogu umesto Al Paćina, 1986. godine. Filmske uloge dobija krajem osamdesetih godina, a vrhunac popularnosti doživljava devedesetih godina. Filmovi „Plivanje sa ajkulama“, „Sedam“, „Poverljivo iz Los Anđelesa“, „Ponoć“, „Bašta dobra i zla“ i „Osumnjičeni“ – doneli su mu svetsku popularnost. Za film „Osumnjičeni“ dobio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Kevin Spejsi dobio je prvog Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za ulogu u filmu „Američka lepota“. Krajem devedesetih godina, Spejsi se oprobao i u režiserskom poslu, ali je postigao tek neznatan uspeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.