U trendu

Klint Instud proslavio 90. rođendan, ni sam ne zna koliko dece ima (video)

Legendarni američki filmski glumac, reditelj i producent Klint Istvud slavi 90. rođendan.

Rođen u San Francisku 31. maja 1930. Istvud je fascinantnu karijeru u filmskoj industriji počeo da gradi još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, igrajući u italijanskim „špageti vesternima“ Serđa Leonija i u roli tvrdokornog američkog policajca Harija Kalahana, ljubiteljima filma poznatog „prljavog Harija“.

U prebogatoj karijeri igrao je u velikom broju priznatih ratnih, kriminalističkih, dramskih ostvarenja, istovremeno gradeći i rediteljsku karijeri, koju je počeo još 1971. godine filmom kod nas nazvanim „Jeza u noć“.

Istvud je osam puta bio nominovan za Oskara za režiju i produkciju, pobedivši sa filmovima „Nepomirljivi“ i „Devojka od milion dolara“. Ostale nominacije je zaradio za „Mističnu rijeku i „Pisma s Ivo Džime“.

Dva puta je bio nominovan za Oskara na najboljeg glumca (Nepomirljivi i Devojka od milion dolara), ali ga nikad nije osvojio.

Istvud, kome je dodeljeno najviše francusko civilno odlikovanje, Legija časti, veliki je ljubitelj džeza, a krajem osamdesetih godina kao nezavisni kandida izabran je za gradonačelnik malog grada Karmel-baj-d-si, u okrugu Monterej u Kaliforniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.