Ko je bio Pavaroti?

Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti) rođen je 12. oktobra 1935. godine u Modeni, gradiću u severnoj Italiji. Fernando, Lučanov otac, bio je pekar, ali se amaterski bavio pevanjem, tako da je ljubav prema muzici čuveni tenor poneo iz kuće. Majka Adela je radila u lokalnoj fabrici duvana.
Mladi Lučano se školovao za učitelja, a kasnije i za prodavca osiguranja. Gajio je i veliku ljubav prema fudbalu i kao mladić igrao za juniorski tim svog rodnog grada. Prvi amaterski nastup imao je u Modeni zajedno s ocem, dok je prvi internacionalni uspeh doživeo osvojivši prvu nagradu na međunarodnom takmičenju horova u Velsu.
Operski debi mladi Pavaroti imao je 29. aprila 1961. godine kao Rodolfo u operi „Boemi“ („La Boheme“) Đakoma Pučinija (Giacomo Puccini) u Ređo Emiliji. Narednih godina oslanjao se u profesionalnom smislu na savete u to vreme čuvenog italijanskog tenora Đuzepa di Stefana (Giuseppe Di Stefano), koji je sprečavao nestrpljivog Pavarotija da započne profesionalnu karijeru pre nego što mu glas bude potpuno spreman. Prvi profesionalni nastup imao je 1963. godine u Kraljevskoj operi u Londonu, kada je zamenio Stefana – ponovo kao Rodolfo u operi „Boemi“. Prvi nasup preko okeana imao je 1965. godine u Majamiju, što je ujedno i početak njegove uspešne saradnje sa Džoun Saderland (Joan Sutherland).
U organizaciji poznatoj pod imenom „Pavaroti i prijatelji“, u okviru koje je nasupao s mnogobrojnim umetnicima iz različitih žanrova muzike, sakupio je znatna sredstva za brojne humanitarne akcije. Između ostalih, pomogao je projekte pomoći izbeglicama iz područja zahvaćenih ratom devedesetih godina prošlog veka.
Pavaroti drži i dva Ginisova rekorda: za najveći broj poziva na bis (165) i za najbolje prodavni album klasične muzike – „Koncert tri tenora“ („The Three Tenors in Concert“), s Hozeom Karerasom (Jose Carreras) i Plasidom Domingom (Placido Domingo).
Ženio se dva puta. S prvom suprugom Aduom Veroni (Adua Veroni) bio je u braku 40 godina (1960-2000) i iz tog braka je dobio tri ćerke. Posle višegodišnje veze, 2003. godine stupa u brak sa sekretaricom Nikoletom Mantovani (Nicoletta Mantovani). Prethodno je Nikoleta zatrudnela i ultrazvuk je pokazao da nosi blizance. Međutim, muško dete umire na rođenju, a preživljava devojčica kojoj su kasnije dali ime Alis.
Pavaroti je jula 2006. operisao rak pankreasa. Sredinom avgusta 2007. proveo je više od dve nedelje u bolnici rodnog grada radi ispitivanja i lečenja. Odatle je otpušten 25. avgusta. Stanje mu se pogoršalo 5. septembra, da bi i preminuo u rano jutro 6. septembra u 71. godini. Službeni uzrok smrti je otkazivanje bubrega.
Od velikog maestra opraštamo se jednom od njegovih misli: „Mislim da je život u muzici predivno proveden život i tome sam se potpuno posvetio“ (Penso che una vita per la musica sia una vita spesa bene ed e a questo che mi sono dedicato).
Lučano Pavaroti (1935-2007)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.