Ko je Klajv Oven?

Klajv Oven (Clive Owen) je u poslednje vreme izbio u sam vrh britanskih zvezda koje su uspele u Holivudu. Rođen je 3. oktobra 1964. godine u Koventriju. Već sa 13 godina počeo je da glumi. Posle srednje škole, primljen je na Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Kada je završio školovanje, pridružio se pozorišnoj trupi Mladi Vik (Young Vic), gde je igrajući Romea pronašao i svoju Juliju, sadašnju suprugu – Saru Džejn Fenton, s kojom ima dve ćerke.

Igrao je i u veoma popularnoj predstavi „Design of Living“, kao i glavnu ulogu u originalnoj produkciji predstave „Bliskost“ („Closer“) Patrika Marbera u Kraljevskom nacionalnom teatru.

Glavna uloga u nenadanom hitu Majka Hodžisa – „Krupije“ („Croupier“), donela mu je pohvale kritike, a počeli su i da ga porede s Bogartom, Mičamom i Konerijem. Prošle godine dobio je Zlatni globus i bio nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Bliskost“ („Closer“) Majka Nikolsa. Sledeći film u kojem ćemo ga gledati biće triler „Derailed“ s Dženifer Aniston.

Ovenova prva zapažena uloga u Velikoj Britaniji bila je u televizijskoj seriji „Chancer“, dok ga je publika u Americi zapazila u TV filmu, premijerno prikazanom na CBS-u – „The Return of the Native“, u kome mu je partnerka bila Ketrin Zeta Džouns. U skorije vreme glumio je u BBC-jevoj seriji policijskih drama „Na drugi pogled“ („Second Site“), u seriji „The Hire“, „BMW“ filmske kratke forme, čije su epizode režirali Džon Frankenhajmer, Ang Li, Vong Kar-Vai, Gaj Riči i Alehandro Gonzales Inaritu.

Pored toga, imao je zapažene uloge i u igranim filmovima kao što su: „Vroom“, „Zatvorenih očiju“ („Close My Eyes“ Stefana Poljakova), „Vek“ („Century“), „Bent“, „Greenfingers“ (Džoela Heršmana), „Gosford park“ (Roberta Altmana) i „Bornov identitet“ (The Bourne Identity). Njegovom skorašnjem opusu pripada i film „Iza granica“ („Beyond Borders“), u kom je igrao pored Andželine Džoli, triler Majka Hodžisa „Spavaću kada umrem“ („I“ll Sleep When I Am Dead“), kao i „Kralj Artur“ („King Arthur“).

Do kraja ove i sledeće godine, pored već pomenutih, najavljeni su sledeći projekti ovog glumca: „Shoot „Em Up“ (2006), „The Children of Men“ (2006), „Sin City 2“ (2006), „Elizabeth: The Golden Age“ (2006), „Inside Man“ (2005).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.