U trendu

Kuhinjska rezervisanost Ketrin Zita-Džouns

Za potrebe snimanja filma sve se može izvesti. Ne, ne govorimo o broju sklekova koje je Tobi Megvajer morao da uradi za potrebe snimanja „Spajdermena“, niti o satima koje su u ringu proveli Silvester Stalone, Robert de Niro ili Denzel Vošington, već o dve leve ruke koje je Ketrin Zita-Džouns (Catherine Zeta-Jones) imala za kuvanje pre snimanja filma „Bez rezervacije“ („No Reservations“).
Glumica je prvi put u životu morala da se oproba u kulinarskom umeću, a sama je priznala da pre ovog filma nije znala ni jaje da skuva. Njen poznati suprug Majkl Daglas (Michael Douglas) je u šali izjavio da je ovo za nju sigurno najzahtevnija uloga koju je ikad imala.
Ketrin u filmu tumači vrhunsku kuvaricu i šeficu kuhinje otmenog restorana na Menhetnu. Njen život se komplikuje neočekivanim dobijanjem starateljstva nad sestričinom i dolaskom novog kuvara, koga glumi Aron Ekhart (Aaron Eckhart). Budući da u filmu ima mnogo scena koje se odigravaju u kuhinji – šerpe i tanjiri zveckaju, konobari uleću i izleću, a i priča između Kejt i Nika se odigrava u takvoj atmosferi – reditelj Skot Hiks (Scott Hicks) je želeo da se glumci osećaju prijatno u kuhinji, bez obzira na taj tempo.
„Uvek težim realizmu. Bilo je jako bitno da se glumci osećaju kao da zaista spremaju ta jela i da sve što rade izgleda prirodno kako bi se težište zadržalo na priči“, kaže reditelj. Iz tog razloga Hiks je unajmio veliki broj konsultanata za kulinarske veštine i restorane i organizovao obuku glumaca. Ketrin Zita-Džouns i Aron Ekhart proveli su dve nedelje s poznatim kuvarom Mišelom Vajtom, koji je svoju obuku organizovao tako što je imao u vidu uloge koje oni tumače i specijalnost tih likova.
Naučili su da se sigurno služe noževima, da prevrću usijane tiganje i da se superiorno kreću po kuhinji istovremeno nadgledajući dešavanje, razgovarajući i kuvajući. Ekhart, koji je pre glumačke karijere radio kao konobar i barmen, ali nikada kao šef kuhinje, dobro se zabavio učeći da secka povrće, iako je tokom prakse nekoliko puta isekao prste. Čak je i mala Abigejl Breslin (Abigail Breslin) naučila da pravi palačinke i obari povrće, mada se u jednoj sceni malo zanela i prekuvala asparagus, tako da je reditelj prekinuo snimanje smehom i rečima da nije ideja da ga pretvori u čačkalicu.
Jedna scena u kojoj su Kejt i nekulturan gost bila je odlična prilika da Zita-Džounsova svom repertoaru doda još jedan zanimljiv trik – povlačenje stolnjaka tako da tanjiri i čaše ostanu na stolu. Uspešnost izvođenja tog trika umnogome zavisi od samopouzdanja i dobrog tajminga. „To je bio jedan od najzanimljivijih dana na snimanju u mom životu“, kaže ona. „Nije mi uspelo baš iz prve, ali jednom kada sam to izvela kako treba, bilo mi je toliko zabavno da sam htela to non-stop da radim.“
Domaća premijera filma „Bez rezervacije“ održaće se u sredu, 12. septembra, u Centru „Sava“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar