U trendu

Kventin Tarantino

Kventin Džerom Tarantino (Quentin Jerome Tarantino) rođen je 1963. godine u Tenesiju. Ovaj glumac, scenarista, producent i režiser svoje interesovanje za film pokazao je još u tinejdžerskim godinama.

Prve scenarije za filmove napisao je sa 24 godine, ali je zbog nedostatka finansijskih sredstava bio prinuđen da ih proda, kako bi bar neke od njih realizovao do kraja. Jedan od scenarija koje je prodao jeste i scenario za film „Rođen da ubija“, koji je doživeo veliku popularnost i gledanost. Zbog slabe promocije, Tarantinovi projekti „Istinska ljubav“ i „Rezervoar droge“ nisu doživeli veći komercijalni uspeh.

Uspeh filma „Petparačke priče“, u kom je glumio, za koji je pisao scenario i koji je režirao, učinio ga je slavnim u Holivudu. Nagrada Kanskog festivala i Oskar za scenario doveli su ga do tzv. A statusa u Holivudu.

U toku narednih nekoliko godina posvećuje se glumi, ali jedinu zapaženu ulogu ostvaruje u filmu „Desperado“. Potom se vraća produkciji i snima filmove: „Četiri sobe“, „Od sumraka do svitanja“, „Džeki Braun“ i „Dve čađave dvocevke“. U ovim filmovima takođe je imao glavne ili sporedne uloge.

Kritičari se, kao i veći deo publike, slažu da svoje prave vrednosti Tarantino, ipak, pokazuje iza kamere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.