U trendu

Mediji: U Njujorku, u septembru , retrospektiva filmova jugoslovenskog crnog talasa

U Muzeju savremenih umetnosti u Njujorku (MoMA), od 7. do 21. septembra, biće organizovana retrospektiva filmova jugoslovenskog „crnog talasa“, objavio je beogradski list „Danas“.

Ta list je na svoj sajtu naveo i da je kritičar Vladimir Jovičić 1969. skovao termin „crni talas“, i da je to učinio iz čistog prezira i bunta prema tadašnjim filmovima jugoslovenske kinematografije.

Filmski stvaraoci toga vremena, kao i istorija ovdašnjeg filma, prihvatili su ovaj termin kao sveobjašnjavajući, piše Danas.

Mnogi od tih filmova bili su zabranjeni ili cenzurisani od strane socijalističke vlade, a potom su,kada se usred građanskih ratova Jugoslavija raspala 1990-ih, nestali iz distribucije.

„Program od 15 filmova u MoMI je preliminarni pokušaj da se povrati deo tog izgubljenog dela, koje je izabrao istoričar filma Mina Radović uz ljubaznu saradnju Jugoslovenske kinoteke i Delta Video Beograda, Hrvatskog filmskog arhiva, Slovenačkog filmskog centra, Kinoteke Bosne i Hercegovina i Kinoteke Severne Makedonije“, naveo je Danas.

Biće, u tom prestižnom muzeju, prikazani filmovi „Tri“ (Aleksandar Petrović), „Ponedeljak ili Utorak“ (Vatroslav Mimica), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T“ (Dušan Makavejev) i „Ples v dežju“ (Boštjan Hladnik).

Filmovi „Podne“ (Puriša Đorđević), „Kad budem mrtav i beo“ (Živojin Pavlovič), „Praznik“ (Đorđe Kadijević), „Skupljači perja“ (Aleksandar Petrović), „Memento“ (Dimitrii Osmani), i „Roj“ (Miodrag Popović) će biti takodje u Njujorku.

Na repertoaru su i filmovi “ Mali vojnici“ (Bahrudin Čengić), „Čudna devojka“ (Jovan Živanović), „Grad“ (Marko Babac, Živojin Pavlović, Vojislav ‘Kokan’ Rakonjac), „Po isti poti se ne vračaj“ (Jože Babič) i „Sveti pesak“ (Miroslav Antić).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar