Met Dejmon

Poznati američki glumac i scenarista novije generacije rođen je 8. oktobra 1970. godine u Bostonu. Roditelji su mu se razveli dok je bio dete i tada se preselio sa majkom i bratom u Kembridž. Kao adolescent je ostvario uloge u lokalnim pozorištima. Veliki prijatelj postao je sa Benom Aflekom, sa kojim je kasnije puno sarađivao.

Svoj filmski debi doživeo je već 1988. godine u filmu „Mystic Pizza“ sa Džulijom Roberts. Na audiciji za ulogu pobedio je sa samo 16 godina. Dok je studirao na Univerzitetu Harvard, dobio je uloge u filmovima „Izlazeće sunce“ i „Školska mašna“, u kom je ulogu imao i Ben Aflek.

Kada je bio samo nekoliko koraka do diplome na Harvardu, napušta fakultet i odlazi u Los Anđeles da bi se više posvetio glumi. Važnu sporednu ulogu imao je u filmu „Džeronimo“, a jednu od najvažnijih glavnih uloga u karijeri ostvario je u filmu „Dobri, stari momci“, sa Tomi Li Džounsom. Jedan od njegovih najvećih uspeha u karijeri postignut je ipak ulogom u filmu „Hrabrost pod paljbom“, u kom su mu partneri bili Meg Rajan i Denzel Vošington. Prilikom pripremanja za ovu ulogu imao je velike probleme, jer je morao da oslabi oko 20 kilograma i zbog toga se strašno razboleo.

Godine 1996. Dejmon i Aflek završavaju scenario za film „Dobri Vil Hanting“. Ovaj film, u kom su obojica imali i uloge, doneo im je 1997. godine Oskara za najbolji scenario. To ih je svrstalo u A klasu holivudskih zvezda. Već 1998. godine, ulogom u filmu „Spasavanje redova Rajana“, sa Tomom Henksom, Dejmon beleži nov veliki uspeh.

Jedna od njegovih uloga, za sada poslednjih, bila je u filmu „Talentovani gospodin Ripli“. Ovaj film doživeo je veliki komercijalni uspeh, ali je Dejmon dobio loše kritike za glavnu ulogu.

Dejmon je imao veze sa partnerkama iz filmova – Klarom Dens i Mini Drajver. Njegova dvogodišnja veza sa glumicom Vinonom Rajder završila se u proleće 2000. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.