Mihalkov: Za dešavanja oko Matilde kriv Fond za kinematografiju

Za situaciju oko kontroverznog filma o ruskom caru Nikolaju Drugom „Matilda“ Alekseja Učitelja odgovoran je Fond za kinematografiju koji je finansirao film nakon što su videli scenario, rekao je predsednik Kinematografskog saveza Rusije i proslavljeni režiser Nikita Mihalkov.

„Cela priča ide na dušu Fonda za kinematografiju. To je bila njihova odluka i oni su odgovorni. Morate pretpostaviti šta može da vas čeka ako želite da ispričate svetovnu priču o čoveku koji je proglašen za sveca i ako to hoćete ne možete da se iznenadite. Meni su predlagali da glumim Svetog Luku ali sam odbio“, rekao je Mihalkov.

Režiser je rekao i da ne razume histeriju oko „Matilde“ i da je to „pogrešno“, preneo je TASS.

Za film „Matilda“, koji se bavi odnosom budućeg cara Nikolaja Drugog i balerine Matilde Kšesinske, mnogi kažu da vredja sećanje na poslednjeg Romanova kao i osećanja pravoslavnih vernika. Medju njima je istaknuta poslanica Natalija Poklonskaja, koja je imala više rasprava sa Učiteljem.

Nikita Mihalkov je snimio 30 filmova, a za veliki deo je sam pisao scenario. Takodje je i glumac.

Na venecijanskoj Mostri je 1991. dobio Zlatnog lava za film „Urga“ a za „Varljivo sunce“ iz 1994. nagradjen je Gran prijem žirija u Kanu i Oskarom za najbolji strani film.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike