U trendu

Uduženja: Stanje u kulturi Beograda i Srbije je katastrofalno

Četiri udruženja umetnika i kulturnih poslenika danas su upozorila da Ministarstvo kulture još uvek nije objavilo rezultate konkursa za podršku projektima i programima u oblasti kulture, a da Grad Beograd konkurse za programe u kulturi za 2024. nije ni raspisao.

U saopštenju su ocenili da je katastrofalno stanje u kulturi Beograda i Srbije, te upozorili da se ključne umetničke organizacije i kolektivi se gase.

Kako su naveli, umetnice i umetnici napuštaju zemlju, dok predsednik privremenog organa Grada Aleksandar Šapić najavljuje dvomesečnu manifestaciju „Beogradski dani porodice“, a ministarka kulture Maja Gojković nove prestonice kulture po Srbiji.

„Zaposleni u javnim institucijama kulture izloženi su napadima, pritiscima i ucenama, članovi orkestra Beogradske filharmonije i opere Srpskog narodnog pozorišta upozoravaju o katastrofalnim uslovima rada, a socijalni i ekonomski status rada u polju umetnosti i kulture urušen je do krajnjih granica“, piše u saopštenju.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, STANICA – Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, ocenili su da je katastrofalno stanje u kulturi Grada i Srbije, te zatražili odgvornost svih nadležnih.

„Ne želimo ćutke da posmatramo kako se višedecenijski rad velikog broja ljudi i organizacija na očigled nas razara, kako se investicije u razvoj kulturnog i umetničkog života zemlje velikog broja umetnica i kulturnih radnika urušavaju nebrigom, manipulacijama, neznanjem i samovoljom pojedinaca na odgovornim funkcijama“, naveli su.

Pozivali su sve aktere u kulturi na zajedništvo i solidarnost, ali i, kako su naveli, „širu javnost, na odbranu elementarnog dostojanstva domaćih institucija kulture, umetničkih organizacija koje su oblikovale umetničku scenu Srbije više od dve decenije“.

Pozvali su i „na odbranu prava na dostojanstven rad, na slobodno, kritičko i razvojno delovanje umetnica i umetnika, na odbranu elementarnog dostojanstva kolega u javnim institucijama“ koji su, kako su ukazali, potencijalno izloženi pritiscima i ucenama.

„Tražimo dostojanstvene uslove rada za sve umetnice i umetnike, javnost rada institucija, javne i transparentne konkurse za kulturu, učešće u procesima donošenja odluka o kulturi Beograda, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou“, dodaje se.

Pozivali su i kolege i koleginice iz sektora kulture na dalje udruženo delovanje i zajedničku odbranu elementarnog dostojanstva, jer, kako su naveli, samo zajedno mogu da spreče dalje urušavanja kulture zemlje, ali i svakog segmenta dostojanstvenog života u gradu i Srbiji za sve građane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.