U trendu

Milenko Zablaćanski (1955-2008)

Glumac Milenko Zablaćanski preminuo je u utorak na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći na Zlatiboru koja se dogodila 5. januara. Glumac je u nesreći zadobio teške povrede grudnog koša i glave i posle hitne intervencije u užičkoj bolnici prebačen je na VMA. Za tih 17 dana popularni glumac nije dolazio svesti i uprkos naporima lekara preminuo je u popodnevnim časovima 22. januara.
Bio je član Pozorišta na Terazijama, gde je pred prepunom salom tumačio brojne uloge i plenio publiku u predstavama „Trajkovići“, „Heroji“, „Kabare“, „Svetlosti pozornice“, „Zamisli život“, „Lutka s naslovne strane“, „Svadba u kupatilu“, „Ljubinko i Desanka“, „Briljantin“, „Jubilej“, „Lutka s naslovne strane“, „Alan Ford“ i mnogim drugim. Ostaće upamćen i po „karakternim“ rolama u Strindbergovoj „Gospođici Juliji“, „Neprijatelju naroda“, kao i po kabareu.
Glumca Milenka Zablaćanskog publika uglavnom zna iz popularnih domaćih TV serija – „Srećni ljudi“, „Gore-dole“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Ono naše što nekad bejaše“ i „Bela lađa“.  Oprobao se i kao reditelj:  režirao je nekoliko predstava, ali i kratki film „Čovek i časovnik“. Radio je i adaptacije tekstova Siniše Pavića i Aleksandra Popovića. U želji da kompletira svoju stvaralačku ličnost, uporedo je, dakle, igrao, pisao i režirao.
Umetnik koji pre svega radi za narod, Milenko Zablaćanski bio je više nego zadovoljan kada ga publika nagradi prepunom salom i gromoglasnim aplauzom.
Prvi zajednički projekat sa suprugom Snežanom, koja je koreograf, ostvario je u „Poslednjoj niti“, a zajedno su radili i u predstavama „Trajkovići“, „Lutka sa naslovne strane“, „Jubilej“, „Ljubinko i Desanka“ i dr.
Zablaćanski je rođen 1955. godine u Bogatiću. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević. U filmu Zdravka Šotre „Gde cveta limun žut“ glumio je lik američkog novinara Džona Rida. Pored toga, igrao je filmovima „Neka čudna zemlja“ i „Siroti mali hrčki“ Slobodana Šijana.
Iza Milenka Zablaćanskog ostali su sinovi Ivan (17) i Nikola (12) i supruga Snežana, poznata balerina.Glumac Milenko Zablaćanski biće sahranjen u petak 25. januara u 14:30 časova u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (19)