Muška Pepeljuga

U čitavoj istoriji boksa ne može se pronaći humanija priča od životne priče Džejmsa – Džeja Bredoka, Dejmon Ranjon (1936).

Sredinom takozvane velike depresije, kada je Amerika bila umalo bačena na kolena pod teretom obeshrabrujućeg ekonomskog sloma, neočekivano se pojavio heroj koji je podigao masu na noge i potvrdio koliko se čovek može boriti za drugu šansu za svoju porodicu i sebe. Taj heroj običnih ljudi bio je Džejms – Džej Bredok – poznatiji kao „Cinderella Man“, u slobodnom prevodu „čovek iz pepela“ – koji će postati jedno od najvećih iznenađenja i najinspirativnijih sportskih legendi u istoriji.

Do ranih tridesetih godina siromašni bivši bokser izgledao je slomljeno, umlaćeno i nesrećno kao i ostatak američke populacije. Poput mnogih drugih Bredok je pao na dno. Izgledalo je da je njegovoj karijeri došao kraj. Nije mogao da plaća račune, a jedina stvar u životu koja mu je bila važna – njegova porodica – bila je ugrožena toliko da je bio primoran da živi od socijalne pomoći. Ipak, u dubini duše Džima Bredoka nikada nije napustila snaga volje.

Vođen ljubavlju, čašću i neverovatnom dozom istrajnosti, čeznuo je za ispunjenjem nemogućeg sna. U poslednjem pokušaju da pomogne svojoj porodici, Bredok se vraća u ring. Niko nije ni pomislio da bi mogao uspeti. S vremena na vreme kružila je priča da je Džim Bredok ogrezao u kriminal, te da je u dugovima preko glave. Podstaknut nečim što je prevazilazilo običnu borbu, Bredok je ipak nastavio da pobeđuje.

Iznenada, jedan običan čovek koji nije mogao da nađe ni posao postaje mitski sportista koji ne zna za poraz. Noseći na svojim ramenima nadu i snove obespravljenih, Bredok se, uprkos svim očekivanjima, uspinje vrtoglavom brzinom sve do trenutka kada taj isti gubitnik ne odluči da uradi upravo nezamislivo i izazove svetskog šampiona u superteškoj kategoriji, nezaustavljivog Maksa Baera, poznatog po tome što je usmrtio dva čoveka u ringu.

Sutra čitajte više o ovom filmu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike