U trendu

Najbolje od Stivena Kinga

Ako nekome pomenete film snimljen po romanu Stivena Kinga (Stephen King), većina će se upustiti u diskusiju o filmovima strave i užasa. Međutim, ti filmovi su vrlo raznoliki i žanrovski različiti; pomenimo samo jedan od poslednjih – „Tajni prozor“ („Secret Window“), s Džonijem Depom (Johnny Depp) u glavnoj ulozi.
Sastavili smo listu najboljih i najlošijih filmova čija su scenarija izašla iz pera ovog velikog autora, pridržavajući se nekoliko pravila: ne ocenjujemo koliko je roman dostojno ispraćen već da li je film dobar, i ne ocenjujemo nastavke, osim ako Stiven King nije direktno učestvovao u njihovom pravljenju. Kada smo ceo njegov opus suzili i pripremili za ocenjivanje, ostalo je tridesetak filmova, što je sasvim dovoljno za ovu našu igricu.
Jedan od filmova po kojima je King svakako najpoznatiji je „Keri“ („Carrie“) sa Sisi Spejsek (Sissy Spacek) u glavnoj ulozi. On sigurno spada u jedan od najstrašnijih horor filmova. S druge strane, na našoj kratkoj listi od pet najboljih filmova pravljenih prema romanu Stivena Kinga horori svakako ne dominiraju.
U najboljih pet svrstali smo „Stand By Me“ iz 1986. godine u režiji Roba Rajnera (Rob Reiner). Ta avanturistička drama je adaptacija Kingove novele „The Body“, a glavne uloge poverene su Kiferu Saderlandu (Kiefer Sutherland) i Riveru Feniksu (River Phoenix). Priča prati jednog sredovečnog pisca koji se priseća svoje rane mladosti i tri bliska prijatelja s kojima je pošao u pravu avanturu – da pronađu telo dečaka koji je nestao i za koga se pretpostavlja da je mrtav. Na tom putu suočili su se s mnogim poteškoćama, ali i pronašli put prijateljstva i odrastanja. Film je bio nominovan za najbolji adaptirani scenario.
Film „Mizeri“ („Misery“) kritičari smatraju jednim od najboljih filmova horor žanra. U režiserskoj stolici je ponovo Rob Rajner (Rob Reiner), a film je baziran na romanu Stivena Kinga. Keti Bejts (Kathy Bates) je odigrala legendarnu ulogu u ovom filmu – finu gospođu koja je pritekla u pomoć poznatom piscu i našla mu se u nevolji. Ulogu mučenog pisca u filmu jednako dobro igra Džejms Kan (James Caan). Bejtsova je za tu ulogu zasluženo dobila Oskara.
Sutra pročitajte koji su ostali filmovi Stivena Kinga koje smo uvrstili na listu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.