Najveća tajna filma „Lajanje na zvezde“

Od prvog prikazivanja kultnog filma „Lajanje na zvezde“ prošlo je više od dvadeset godina. Od tada snimljeno je bezbroj komedija u kojima, po nekom nepisanom pravilu, mora da se nađe neka psovka.

Reditelj Zdravko Šotra tokom stvaranja filma „Lajanje na zvezde“ vodio je računa da humor predstavi bez psovanja, te tako ni u jednom kadru ne možete da čujete psovku. Iako je istoimeni roman Milovan Vitezović napisao šezdesetih godina prošlog veka, kad su opisani životi gimnazijalaca iz provincije, režiser je skoro četrdeset godina kasnije upravo taj roman koristio kao inspiraciju da okupi najbolje srpske glumce i snimi remek-delo.

Tom prilikom, nakon premijere u bioskopu, jedan filmski kritičar je izašao pred prisutne novinare i rekao:

„Moje ime nemojte da spominjete, ali ću vam ovo reći. ‘Lajanje na zvezde’ treba da ostane za sve generacije jer je bez psovki, bez golotinje, nema političara. U njemu ne možete da vidite teške scene ili nasilje. Lepo spakovan sa određenom dozom humora“, glasila je poruka ovog kritičara.

U jednom intervjuu za „Blic“ Dragan Mićanović, u filmu poznatiji kao Filozof prisetio se trenutaka kada je nakon filma šetao ulicama. Prolaznici nisu bili ni malo srećni što oni snimaju film dok na prostoru bivše Jugoslavije traje rat.

„U jedno jako ružno vreme, tih devedesetih sniman je veoma lep film. To je bio čudan splet okolnosti, nekako su se kockice namestile tako. Nekako je cela ekipa film doživljavala kao eskapizam da pobegnemo od realnosti koja nije bila ni malo prijatna. Tada su mi na ulici ljudi govorili ‘kako ste mogli da snimate taj film, kao da je ovde sve divno i da cvetaju ruže. Idiličan film o mladosti, a ovde je grozno’. Sećam se takvih izliva negativne energije na nas“, rekao je Mićanović.

Ono što skoro niko ne zna, jeste da je glumac Nikola Đuričko ili Tupa umalo poginuo na snimanju filma, jer je želeo što vernije da odglumi scenu kada se trka sa vozom. U tom momentu ignorisao je znak ekipe kada je trebalo da se skloni sa šina i čekao da se voz približi. Počeo je da trči, ali se sapleo.

„Okliznuo se i pao. U trenutku sam se uplašio da će ga stvarno voz pregaziti. Bacio sam kameru, krenuo ka njemu, ali srećom, neko u blizini ga je već podigao. Kad je voz prošao, Nikola se pojavio sav krvav. Naravno, prekinuli smo snimanje, tresao sam se od straha“, ispričao je jednom prilikom direktor fotografije Veselko Krčmar.

Inače glavna glumica Nataša Tapušković, tada Šolak, tumači lik maturantkinje, a u stvarnom životu tada je imala 23, dok je Mićanović imao 28 godina.

Kako nisu mogli da na srpskoj glumačkoj sceni pronađu profesorku francuskog, Šotra je angažovao bugarsku glumicu Abenu Stavrevovu, koja je tada imala 29 godina, da glumi Oliveru Dokić.

Međutim njeno ime se tokom čitavog filma nigde ne pominje. Lepa Abena danas nije aktivna u svetu kinematografije, a poslednju ulogu odigrala je pre četiri godine u ostvarenju „Automat“, sa Antoniom Banderasom.

Čuvene replike poput: „Kako Tanjug javlja, ja te volim“, „Filozofe, mi smo dva različita sveta!- „Ti nisi čula?“- „Šta?“- „Pa doći će do sudara svetova, kad tad“, „Ti tako lepo izgledaš, još ako se zaljubiš u mene…“ ostale su upečatljive i prenosile su se na brojne generacije.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.