U trendu

Novinar BBC-a izneo šokantnu tvrdnju o princezi Dajani (video)

Prošlo je 26 godina otkako je danas pokojna princeza Dajana dala intervju BBC-u, u kojemu je ispričala pojedinosti o tome kako je princ Čarls od prvog dana braka varao s Kamilom Parker Bouls.

Ovaj razgovor opet je postao aktuelan jer se saznalo da je novinar Martin Bašir lažirao dokumente, kojima je ubedio princezu Dajanu da ga pusti u Kensingtonsku palatu i otvori dušu pred kamerama.

Oglasio se i Dajanin brat, grof Spenser, koji je pokazao beleške koje je pisao tokom sastanka s Baširom i Dajanom, pre tog intervjua.

Spenser tvrdi da je Bašir došao s nizom lažnih informacija o kraljevskoj porodicom. Među ostalim i da kraljica Elizabeta II ima srčane tegobe i da se njen sin Edvard leči od AIDS-a. Takođe, Bašir je imao i sulude informacije o tome da Čarls vara Dajanu s dadiljom, i da je, tad 13-godišnjem Vilijamu poklonio ručni sat u kom se nalazio uređaj za snimanje.

Ovih dana u medije su iscurili dokumenti u kojima se Bašir brani da je sve te informacije širila sama Dajana. Navodno su to dokumenti iz interne istrage koju ovih dana sprovodi BBC nad Baširom, zbog tvrdnji da se koristio nedopuštenim metodama i obmanama članova kraljevske porodice, kako bi nagovorio princezu na intervju.

Ali Bašira optužuje i bivši BBC-ev grafičar Mat Vajsler. On je dobio otkaz kad se saznalo da je autor dokumenata koje je Bašir koristio da bi ucenio Dajanu da mu da intervju. Ovih dana Vajsler je na jednoj televiziji objasnio kako je do toga došlo:

– Jednog dana Bašir me zamolio za uslugu. Rekao mi je da se sprema na intervju s Dajanom i da bi želeo da joj pokaže bankovne izvode koje nije mogao da dobije, pa bi hteo da ja prema njegovom opisu, napravim slične dokumente. Zamolio sam ga da mi skicira kako ti dokumenti izgledaju, ali mi je odgovorio:’Ne mogu da ti ih nacrtam, ali ću ti objasniti’. Naivno sam mu poverovao i napravio te dokumente, a dve nedelje nakon intervjua pred vratima moje kuće bila je gomila novinara koji su me optužili za falsifikovanje bankovnih izvoda. Kad je na BBC-u sprovedena istraga, Bašir je sve svalio na mene i video sam da ne želi da kaže istinu. BBC je zataškao slučaj i spasio Bašira, a ja sam bio žrtveni jarac – rekao je Vajsler.

Iako se pričalo da će istragu sprovesti i Scotland jard, njihov predstavnik za medije je to opovrgnuo, a Bašir nije želeo da se oglašavao ovih dana i potvrdi da je optužio pokojnu princezu za laži kojima se poslužio, piše Miror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.