U trendu

Oskari dodeljeni 79. put

Za najbolju glumicu na 79. dodeli najviše nagrade Američke akademije za film proglašena je britanska glumica Helen Miren (Helen Mirren) za ulogu Elizabete Druge u filmu „Kraljica“ („The Queen“). Ovo je prvi Oskar za Mirenovu, koja je prethodno ponela više od 20 nagrada za vrlo delikatnu ulogu kraljice Elizabete u osetljivom trenutku za kraljevsku porodicu, posle vesti o iznenadnoj smrti princeze Dajane 1997. godine. Držeći statuetu visoko iznad glave, Mirenova je posvetila Oskara svojoj kraljici. Helen Miren, koja ima 61 godinu, jedna je od najstarijih glumica koja je ikada dobila zlatnu statuu, uz Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), Džesiku Tendi (Jessica Tandy) i Džudi Denč (Judi Dench).
Forest Vitaker (Forest Whitaker) osvojio je nagradu Oskar u kategoriji najbolja glavna muška uloga, za ulogu Idija Amina, diktatora iz Ugande, ostvarenu u filmu „Poslednji kralj Škotske“ („The Last King of Scotland“). Vidno potresen, Vitaker je napravio dugu pauzu pre nego što je počeo svoj govor. Glasom napuklim od uzbuđenja ovaj glumac se prvo osvrnuo na svoje siromašno detinjstvo i činjenicu da mu je u to vreme bilo veoma daleko i bioskopsko platno a kamoli Oskar i Holivud.
DOBITNICI OSKARA
Najbolji originalni scenario

  • "Mala mis sanšajn" ("Little Miss Sunshine"); Majk Arnd (Michael Arndt)

Najbolji adaptirani scenario

  • "Dvostruka igra" ("The Departed"); Vilijam Monahan (William Monahan)

Najbolji kostim

  • "Marija Antoaneta" ("Marie Antoinette")

Najbolja šminka

  • "Panov lavirint" ("El Laberinto del Fauno")

Najbolji vizuelni efekti

  • "Pirati sa Kariba: tajna škrinje" ("Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest")

Najbolja originalna pesma

  • "Neprijatna istina" ("An Inconvenient Truth"), pesma "I Need To Wake Up", koju izvodi Melisa Eteridž (Melissa Etheridge)

Najbolja originalna muzika

  • "Vavilon" ("Babel") Gustavo Santaolala (Gustavo Santaolalla)

Najbolji animirani film

  • "Ples malog pingvina" ("Happy Feet")

Sutra čitajte više o dodeli Oskara.
Koristan link
Zvanična prezentacija Oskara

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar