U trendu

Pesma oko koje se podigla prašina ostaje na Beoviziji – uz promenjen tekst

Ovogodišnja Beovizija još nije ni održana, ali skandala ne nedostaje. Podigla se velika prašina oko pesme „Svadba velika“ koju će u drugom polufinalu, 29. februara, izvesti sastav „Balkubano“ i Bora Dugić, i to zbog, kako su neki protumačili, poziva za nasilje nad ženama. Epilog – pesma će se čuti na festivalu, ali sa promenjenim tekstom.

U prvobitnoj verziji, mnogima su zaparali uši stihovi „poneo sam bombu, poneo sam, draga, jer te ludo volim“, „ako kažeš ne, razneću ja sve“, „čik mi reci ne, eksplodiraće“, „poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima“… Povodom ovih stihova, oglasio se Autonomni ženski centar, koji je zahtevao hitno povlačenje pesme sa „Beovizije“ i sa svih platformi RTS gde se ona promoviše.

Javni servis se posle tih poziva oglasio, sledećim rečima:

– Pesma „Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i „Balkubano“, ostaće u takmičenju ovogodišnje „Beovizije“. Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je, u dogovoru sa autorima, doneo odluku da tekst pesme bude promenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera. RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Autor testa Nikola Burovac otkrio je kako su modifikovani sporni stihovi takmičarske numere.

– Umesto bombe, sad je tu prsten, a u refrenu, umesto „ako kažeš ne, eksplodiraće“, biće „srce boleće“. Pesma sa modifikovanim tekstom biće danas okačena na internet – rekao je za Novosti autor teksta  i dodao:

– Kod mnogih pesama, ako gledate samo tekst, bez muzike i načina na koji su interpretirane, možete da vidite nešto što ne bi trebalo da bude tako. Jedino što smo ovde mi bili malo direktniji. Dosta ljudi je to shvatilo onako kako smo želeli, ali, opet, mnogi su se pitali „pa, šta je to, zašto…“. Naša je namera bila da, baš u duhu naslova, „Svadba velika“, slavimo ljubav muškarca koji toliko voli svoju ženu da ne može bez nje. U tom kontekstu smo je pisali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.