U trendu

Pevačica grupe Hurricane o neizlečivoj bolesti: Terapiju ću uzimati do kraj života

Sanji Vučić, članici grupe Hurricane koja je ovo godine na Pesmi Evrovizije predstavljala Srbiju, pre nešto manje od dve godine dijagnostifikovan je Hašimoto sindrom zbog kojeg mora svako jutro da uzima terapije.

– Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a zapravo je stanje s kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je zapravo činjenica da terapiju morate uzimati dok ste živi, ​​ali ako ljudi piju kafu svako jutro, zašto ne bi uzeli jednu tabletu pola sata pre doručka? Jednostavno rečeno, kada dugo vremena doživljavate stres ili se nervirate, a moguće je da imunitet „uspori“, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja. Ta „vojska antitela“ pokušava da je uništi, nesvesna da je to vitalni deo organizma. Kada postoji značajna pretnja, ona prestaje da luči hormone, pa hipofiza upozorava telo da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu nestati, ali možete ih smanjiti pijenjem hormona koje bi, da je sve u redu, stvorila štitna žlezda. Zato govorimo o neizlečivom stanju, rekla je popularna Uraganka za magazin Hello.

Pre nego što je Sanji dijagnostifikovan Hašimoto sindrom bila je toliko umorna da radije ne bi ni ustala iz kreveta. Međutim, glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promene raspoloženja.

– Bila sam jako nesrećna, iako sam, u suštini, bila zadovoljna na svim područjima života. Smatrala sam da je psiha glavni krivac što se fizički loše osećam, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam bila toliko razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da meiziritira. Inače nisam takva. Mislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam prvo rešenje potražila kod ginekologa. Srećom, zbog sopstvenog iskustva bilo joj je jasno o čemu govorim, pa mi je predložila da proverim štitnu žlezdu.

Čim je počela da uzima  terapiju, za koju kaže da je minimalna, Sanjino raspoloženje se znatno promenilo. U svakom trenutku ima rezerve lekova, a redovno uzima vitamin D, kao i dodatke koji sadrže selen, magnezijum i cink.

– Nervoza stvara zdravstvene probleme svakoj osobi, posebno nama s Hašimoto sindromom. Stoga se trudim da zadržim prisebnost što je više moguće. Uz to, trudim se da vodim zdrav život, ali moram priznati da ne uspevam uvek. Pre dve godine počela sam da dovodim ishranu u red, jer sam imala problema s kilogramima. Hrana koja sadrži gluten mi ne odgovara, a mlečne proizvode svela sam na minimum jer mi smetaju, iako obožavam jogurt. Međutim, još uvek postoje trenuci kada ne mogu da odolim „brzoj hrani“. Slučajno mi se najviše sviđa upravo ono što će svaki lekar ili nutricionista reći „ne, nikako“. Kad želja prevlada, sledeći dan izgledam poput balona, ​​jer moje telo zadržava veliku količinu vode. Zbog toga se odmah vraćam na pravi put, pa jedem ono što se svima savetuje, a i vežbam – rekla je za mlada pevačica Hello.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.