U trendu

Počeo peti „Cinema City“

Peti internacionalni filmski festival "Cinema City" počeo je u subotu, 16. juna projekcijom filma "Osvajanje", duhovitom polubiografijom bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Tokom osam dana Festivala biće prikazano 100 filmova, uglavnom premijerno, iz svih delova sveta. Među njima su i filmovi renomiranih autora, ali i mladih profesionalaca čija debitantska ostvarenja su uspešno i hrabro postavila nove standarde i filmske vizije.
Festival "Cinema City" ove godine u okviru selekcije domaćeg filma Nacionalna klasa prikazuje i tri premijere – ostvarenje "Jelena, Katarina, Marija" u režiji Nikite Milivojevića, nastalo na osnovu bestseler romana "Njujork, Beograd" Dušana Miklje, film "Smrt čoveka na Balkanu", reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića koji će svetsku premijeru imati u Karlovim Varima, i film "Zverinjak" Marka Novakovića.
U okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazano još šest aktuelnih i nagrađivanih filmskih ostvarenja – debitantski film "Klip" u režiji Maje Miloš koji je ovenčan glavnom nagradom na festivalu u Roterdamu, film "Parada" Srđana Dragojevića koji je naišao na izuzetan prijem na ovogodišnjem Berlinalu, "Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem", "Šešir profesora Koste Vujića" u režiji Zdravka Šotre, napeti triler "Ustanička ulica" Miroslava Terzića u kojem glavne igraju Gordan Kičić, Rade Šerbedžija, Uliks Fehmiu i "Žućko – priča o Radivoju Koraću" Gordana Matića.
Ove godine pored tradicionalnih takmičarskih selekcija Nacionalna klasa, "Exit Point" i "Up to 10,000 bucks – Young Talent’s Competition", Festival predstavlja i novu takmičarsku selekciju – "Educons Hungry Days", čiji je koncept predstavljen prošle godine. Ostvarenja internacionalne selekcije Educons Hungry Days su debitantski ili drugi filmovi nezavisne produkcije koji svet oko sebe posmatraju iz najneobičnijih perspektiva. Selektor programa je Stefan Ivančić.
Festival će ove godine imati čast i da bude domaćin zasedanja Upravnog odbora Evropske filmske akademije, koji će u Novom Sadu razmatrati selekciju kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade. Evropska filmska akademija, osnovana 1989. godine, okuplja oko 2.600 filmskih profesionalaca sa ciljem unapređenja i promocije evropskog filmskog stvaralaštva. Predsednik akademije je čuveni Vim Venders.
Vidimo se u Novom Sadu, i to u Srpskom narodnom pozorištu, bioskopu "Arena Cineplex" i Kulturnom centru Novog Sada, kako vam drago.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.