Počinje snimanje serije o Nemanjićima

Početak snimanja televizijske serije o dinastiji Nemanjića, pod nazivom „Nemanjići – rađanje kraljevine“, zakazan je 15. marta, u okolini manastira Studenica, najavili su danas iz RTS-a.

Igrana serija o Nemanjićima je jedan od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u Srbiji.

Serija govori o istorijskim turbulencijama vezanim za srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića, a važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojaviće se Vojin Chetković, Stefana Nemanju će tumačiti Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će igrati Nebojša Glogovac.

U ostalim ulogama pojaviće se: Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović.

Serija će biti snimljena u produkciji RTS-a, u režiji Marka Marinkovića prema scenariju Gordana Mihića.

Planirano je da snimanje traje četiri meseca na autentičnim lokacijama među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru.

Početak emitovanja prve epizode planiran je za kraj godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Serija će imati 12 epizoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.