Problematičan Diznijev film bez cenzure u bioskopima u Maleziji

Film „Lepotica i zver“ počeće da se prikazuje u bioskopima u Maleziji 30. marta bez cenzurisanja gej scene koje su tražili cenzori, saopštila je danas kompanija Volt Dizni.

Bioskopsko prikazivanje filma u pretežno muslimanskoj Maleziji najpre je bilo zakazano za 16. mart, ali je odloženo pošto je kompanija Dizni odbila da cenzuriše film.

Film će nositi oznaku da nije prikladan za gledaoce mladje od 13 godina.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da objavimo da je Diznijev film ‘Lepotica i zver’ dobio dozvolu za prikazivanje u Maleziji bez promena“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Dva najveća bioskopska lanca u Maleziji objavila da će se karte za premijeru 30. marta uskoro naći u prodaji.

Predsednik Odbora za cenzuru Abdul Halim ranije je rekao da ne zna zašto je prikazivanje filma odloženo. Halim je kazao da su scene koje promovišu homoseksualnost zabranjene u Malezijii i dodao da film nije prikladan za gledaoce mladje od 13 godina.

Vlasti u Maleziji 2010. godine su olabavile zakone koji su predvidjali oštru cenzuru i zabranu seksualnih i religijskih sadržaja u medijima.

Rusija je ranije odobrila emitovanje novog Diznijevog filma, uprkos primedbi da film prikazuje homoseksualne likove i sadrži elemente seksualne propagande.

Film iz Diznijeve produkcije, koji je igrana verzija animiranog crtaća iz 1991. godine, ne preporučuje se deci bez nadzora roditelje. Jedan od glavnih negativnih likova u filmu doživljava „ekskluzivni gej momenat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.