Program povodom 50 godina od premijere filma Skupljači perja

Muzej Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka i kompanija „Avala film Way“ u utorak, 28. marta obeležiće 50 godina od premijere filma „Skupljači perja“ Aleksandra Popovića, saopštili su danas organizatori.

Kako je najavljeno, u holu ispred bioskopske sale „Muzej 25. maj“ od 17.00 časova posetioci će moći da razgledaju izložbu, čiji su autori Jovana Nedeljković i Momo Cvijović, a specijalna gošća večeri biće glumica Branka Petrić, najavili su organizatori.

Publika će biti u prilici da vidi i šešir koji je u filmu nosio srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac albanske nacionalnosti Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac.

Biće izložene i autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli kada su se Tito i Jovanka Broz sreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i prilikom susret režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga 2. avgusta 1967.godine.

U anketi koju je 1979. godine sproveo Institut za film medju jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, film „Skupljači perja“ proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.