U trendu

Programi Kanskog festivala na 23. Festivalu autorskog filma

U okviru programa 23. Festivala autorskog filma, koji se održava od 24. novembra do 2. decembra u Beogradu, biće predstavljena dva programa sa Međunarodnog filmskog festivala u Kanu – ACID i Cinefondation.

ACID program na Kanskom festivalu osnovan je 1993. godine i svake godine predstavlja igrane filmove i dokumentarce, koje bira petnaest filmskih radnika članova ACID-a od stotine prijavljenih ostvarenja iz različitih krajeva sveta.

Ti filmovi su uglavnom niskobudžetni projekti, debitantski, oni koji poseduju snažni umetnički izraz, koji traže priliku da se prikažu publici.

Na 23. FAF-u biće prikazano 10 filmova u okviru ovog programa i to u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci.

„Još jednom možemo dočekati film sa toplinom poput nemirne dece, otvorene za iznenađenja i zaprepašćenja. ACID 2017 predstavlja ovaj susret. Film koji volimo zna kako da učini da njegov scenario puca od stvarnosti, zna kako da govori isto kao i oni koje snima i ne zaboravlja da se, pre svih podela, kod režiranja radi o prostoru, ritmu i svetlosti date telima kako bi ona sebe osmislila kao likove. Da omogući drugima – nama da zavirimo u njihovu ljudskost“, ističe direktorka ACID programa Fabiena Anklot.

„Cinefondation“ je selekcija studentskih kratkih filmova posvećena otkrivanju novih talenata, koja sledeće godine slavi 20 godina postojanja.

Kao anticipacija ovog jubileja, 23. Festival autorskog filma predstavlja izbor od 19 kratkih filmova koji su predstavljeni u ovih 19 godina u Kanu.

Selekciju su programirali Loren Žakob, osnivač programa „Cinefondation“ i selektor programa „Izvestan pogled“ u Kanu i Dimitra Karia, direktorka selekcije „Cinefondation“.

Njih dvoje će posetiti 23. Festival autorskog filma i održati prezentaciju ovog kanskog programa.

Razgovoru, u nedelju 26. novembra, pridružiće im se srpski reditelj Pavle Vučković, koji je dva puta nagrađen u Kanu za filmove „Beži, zeko, beži“ (2003) i „Minus“ (2007).

Ulaz na sve projekcije iz ovog programa je besplatan.

Kompletan program filmova koji će biti prikazan, 26. i 30. novembra, kao i 1. decembra, može se pogledati na sajtu festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.