Rasplet drame oko „Nemanjića“ čeka drugu epizodu

Već je i sama najava emitovanja, a pogotovo prva epizoda serije „Nemanjići“ izazvala ogromnu pažnju, ona je već postala praktično pop-kulturni fenomen, i sve ove javne rasprave i debate su očekivane i u skladu sa povećanom pažnjom – kaže, za „Novosti“, scenarista i reditelj Saša Radojević, urednik serije „Nemanjići“, koja od poslednje večeri protekle godine, kada je prikazana prva epizoda, ne prestaje da diže buru u javnosti.

Dopis koji je pre dva dana čelnicima RTS-a uputio predsednik Programskog saveta Javnog servisa Milivoje Pavlović, sa zahtevom da članovi ovog saveta pogledaju makar pet od dvanaest epizoda „Nemanjića“ pre daljeg emitovanja – iznenadio je i samo rukovodstvo ove kuće. Ipak, ne može se reći da je zahtev Saveta, o kom danas odlučuje Upravni odbor RTS, u potpunosti neočekivan – ne samo zbog veličine projekta u produkcionom smislu i težine i značaja teme za našu publiku, već i zbog ozbiljnosti zamerki koje su na račun prve epizode uputili gledaoci i stručna javnost.

Već se u dopisu Programskog saveta ističe da će to telo, nakon gledanja materijala, dati svoj sud i zauzeti stav, ne mešajući se u ingerencije uredništva. Ne želeći da se upušta u polemiku sa članovima pomenutog tela, urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić ističe:

– Serija još nije završena, a pilot-epizoda je kao što joj i ime kaže – pilot. Važno je da je ona emitovana u godini kada smo obeležavali 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Bitno je i što je emitovanje izazvalo javnu pozornost, a serija će biti završena i emitovana prema planu RTS-a.

Taj plan predviđa emitovanje prve epizode u subotu 17. februara, druge – naredne večeri, i preostalih nastavaka narednih deset nedelja.

– Serija će u svakom slučaju moći da bude na pravi način vrednovana i ocenjena tek kada pogledamo sve epizode, teško je u ovom trenutku zauzeti uravnotežen stav i celovit pogled, dok su svi reflektori upereni na tu stranu – kaže njen urednik Radojević. – Bitno je istaći da je ovo prvi put da je ta epoha, Srbija u srednjem veku, poslužila za kreiranje igrano-filmskog sadržaja. Prvi put je ekranizovana naša istorija tog doba čime se ulazi na tlo ranije neistraženo, nepoznato, novo za stvaraoce filmskih sadržaja. „Nemanjići“ daju jedan temeljni, bazični vizuelni okvir, osnov koji će u narednim godinama i decenijama drugi autori moći da dopunjavaju ili menjaju svojim interpretacijama, da daju svoja viđenja.

Radojević kaže da kod nas ne postoji serija čije su sve epizode montirane pre emitovanja prve, već se montaža odvija sukcesivno tokom prikazivanja nastavaka, te da je to slučaj i sa „Nemanjićima“ koji su većim delom nedovršeni.

– Treba uvek osluškivati javnost, nekada se TV serije, oko kojih se u savremenom svetu vrlo često polarizuje javno mnjenje, i prave i razvijaju upravo tako, uz osluškivanje reakcija publike – odgovara Radojević na pitanje da li bi kritike gledalaca, te intervencija Programskog saveta u ime publike, možda mogli uticati na to da se od postojećeg materijala naprave epizode bolje od ove prikazane.

Stanko Crnobrnja, reditelj, producent i scenarista, teoretičar masovnih komunikacija i televizije, smatra da je zahtev Programskog saveta RTS da pogledaju preostale epizode serije, primeren i očekivan.

– Programski savet je telo koje ima svako pravo da traži da pogleda delo firme koju savetuje, a taj zahtev pokazuje da aktuelni Savet pokušava da aktivno dejstvuje, za razliku od prethodnih – navodi Crnobrnja. – Logično je da Savet, koji je svojevrstan odraz gledališta, reaguje u trenutku kada se to gledalište očigledno preko mere uznemirilo. RTS je veliki sistem, verujem da su i članovi tog Saveta bili zatečeni posle prve epizode, pitanjem „Šta ste to pustili?“, i jasno je da žele da se odrede prema toj seriji i zauzmu poziciju za javnost, ne preuzimajući odgovornost koja je na drugima.

Crnobrnja smatra da bi sa stanovišta struke bilo neuobičajeno (iako ne i nemoguće) da veći deo serije koja predstavlja ozbiljan produkcijski zahvat – nije već urađen i priveden kraju. Ovaj režiser kaže da su mogućnosti produkcijske ekipe, koja je u vrlo nezahvalnoj poziciji, vrlo male i da se svode na eventualno ponovno montiranje ili skraćivanje epizoda da bi se dobilo na dinamici. On ne smatra nemogućom ni odluku da se serija – ne prikaže, ukoliko bi ovakve reakcije javnosti prerasle u stalan i uporan pritisak.

SVI „umešani“ u sudbinu projekta „Nemanjići“, na čelu sa rukovodstvom RTS-a, ističu da su prilično zatečeni u za sve njih novoj situaciji, u kojoj neko telo (sasvim u skladu sa zakonom, svojim imenom i funkcijom), traži da unapred, pre emitovanja, pogleda program sniman u produkciji Javnog servisa. Stoga niko i ne želi da predviđa šta bi intervencija Programskog saveta mogla da promeni – osim zauzimanja stava članova Saveta i opadanja ugleda RTS-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.