U trendu

Skoplje Evropska prestonica kulture 2028.

U Briselu je danas Glavni grad Severne Makedonije Skoplje, svečano proglašen za „Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu“.

Tu odluku je saopštila Evropska komisija na svečanosti u Kući evropske istorije, posle jučerašnjeg predstavljanja prijava zemalja koje su ušle u uži izbor za „Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu“.Glavni knkurent Skoplju je bio crnogorski grad Budva.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska izjavila je danas da je „Skoplje spremno da odgovori izazovu“.

„U stvari, izgleda da je Skoplje stvoreno tokom vekova za ovaj izazov. Pod evropskom i makedonskom zastavom podići ćemo kreativnu energiju da se raširi po celom kontinentu. Ima li boljeg mesta za to od Skoplja?“, rekla je Kostadinovska-Stojčevska.

„Proglašenje Skoplja za ‘Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu’ predstavlja veliki uspeh za našu zemlju posebno imajući u vidu opredeljenje koje imamo kao država koja teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, rekla je Kostadinovska-Stojčevska državnoj agenciji MIA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar