U trendu

Slavko Štimac, dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, otvorio Festival evropskog filma na Paliću

Glumac Slavko Štimac, ovogodišnji dobitnik Nagrade Aleksandar Lifka, otvorio je večeras 24. Festival evropskog filma Palić.

Na Letnjoj pozornici nagradu mu je uručila počasna predsednica Saveta Festivala, Mira Banjac.

Banjac je rekla da su joj godine dozvolile da bude „saputnica u odrastanju Slavka Štimca do samog vrha do kojeg je došao“.

„Moje zadivljstvo je ogromno. Nagrada zapravo ima značaj onog ko je prima. Tvoj put je umetnički otvoren, putuj, to si i zaslužio“, kazala je Banjac Štimcu uručujući mu Nagradu Aleksandar Lifka.

Slavko Štimac je rekao da je mnogo naučio od Mire Banjac i odsetio da je u nekoliko filmova ona igrala njegovu majku što mu je u profesionalnom smislu mnogo značilo.

„Ona je divna osoba i divan čovek što je značajnije i od same nagrade. Velika mi je čast da primim nagradu koja u nazivu nosi ime pionira svetske kinematografije Aleksandra Lifke, kinematografija je moj život“, kazao je Štimac.

Program Festivala je van konkurencije otvorila mađarska ljubavna priča „Na duši i telu“ rediteljke Ilidike Enjedi, nagradjene Zlatnim medvedom za najbolji film Filmskog festivala u Berlinu.

Glumica Aleksandra Borbej rekla je da je srećna što je s tim filmom i na Paliću.

„Čekam snimanje svog narednog filma, a do tada glumim u pozorištu. Želeli smo da publika ovaj film gleda i dušom i telom“, kazala je Borbej.

Inostranom dobitniku, engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, Nagrada Aleksandar Lifka koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena kasnie, tokom Festivala.

Glavni takmičarski program Festivala predstaviće do 21. jula 12 izuzetnih dela koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima i privukla pažnju publike širom Evrope.

Hrvatska je u fokusu 24. Festivala evropskog filma (FEF) Palić, sa osam ostvarenja novije produkcije, dok će u konkurenciji za glavne nagrade biti „Kratki izlet“ Igora Bezinovića, istovremeno sa domaćom premijerom na 64. Pulskom filmskom festivalu.

U drugom palićkom takmičarskom programu „Paralele i sudari“ učestvuje film „Ne gledaj mi u pijat“ mlade rediteljke i scenaristkinje Hane Jušić, dobitnice Beogradskog pobednika na ovogodišnjem Festu u Beogradu, koja je takođe u Puli u trci za glavnu nagradu.

Bioće prikazan i film „Bez ljubavi“ ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Zatim „Jupiterov mesec“ renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundrucua.

„Axolotl Overkill“, debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman prikazan je u zvaničnoj selekciji ovodišnjeg Sandensa, gde je dobio nagradu za najbolju fotografiju.

Za film „Fortunata“ koji je režirao glumac Serđo Kastelito, Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji „Izvestan pogled“ ove godine u Kanu.

Mišel Azanavisijus, reditelj uspešnog filma „Umetnik“ koji je između ostalog osvojio i pet Oskara, svoje novo ostvarenje „Siloviti“ je posvetio velikom Žan-Liku Godaru.

„Tragom kostiju“ poljske rediteljke Agnieszka dobio je ove godine Srebrnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

Ljubavna drama „Ana, ljubavi moja“, rumunskog reditelja Kalina Petera Necera takođe je dobila Srebrnog medveda, ali za montažu.

Biće prikazan i novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, „Nežna žena“ i „Park“ Sofije Eharčou.

Žiri koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju, čine Kristi Puju, jedan od najznačajnijih reditelja novog rumuskog filma, glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Međunarodni žiri kritike koji će odlučiti o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, čine: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Program „Hrvatska u fokusu“ otvoriće sutra, 16. jula, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ u Subotici film „Ustav Republike Hrvatske“ doajena hrvatske i jugoslovenske kinematografije Rajka Grlića, koji je pobedio na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu 2016. i potom sa uspehom prikazivan u redovnoj bioskopskoj distribuciji u regionu, a biće prikazan i u nacionalnom programu u Puli.

U toj angažovanoj i duhovitoj drami, prema scenariju Ante Tomića i Grlića, izuzetnu ulogu ostvario je srpski glumac Nebojša Glogovac.

Na Velikoj terasi na Paliću u nedelju, 16. jula, u 19 časova, biće priredjen razgovor sa Slavkom Štimcem koji će voditi filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Program će 21. jula zatvoriti, van konkurencije, film Bojana Vuletića „Rekvijem za gospođu J.“, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, premijerno prikazan ove godine u Berlinu.

Svi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, osim ostvarenja Bojana Vuletića, biće premijerno prikazani u Srbiji.

Tokom 24. Festivala evropskog filma Palić od 15. do 21. jula biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, „Paralele i sudari“, „Mladi duh Evrope“, „Novi mađarski film“, „Hrvatska u fokusu“, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade „Underground Spirit“, Ekološki dokumentarci, „Best of Europe 2016“, „Short Matters!“ i „Palić u Beogradu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.